Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Huszonegy gyerek áldozott először Horgoson

2021.05.16
12:27
2021.05.16
17:06
Forrás
Pannon RTV
Elsőáldozást tartottak Horgoson a Havas Boldogasszony-plébániatemplomban. Az ünnepi szentmisén huszonegy gyermek vehette magához első alkalommal az oltáriszentséget.
Pannon RTV/Kovács Róbert

Orgonaszó kíséretében, szüleikkel együtt, ünnepi öltözékben vonultak oltárhoz az elsőáldozók a horgosi Havas Boldogasszony-plébániatemplomban. A gyerekek a hittanórákon is készültek az eseményre.

Bíró Regina, elsőáldozó:
„- Elsőáldozó lettél, ez nagy nap. Mit jelent a számodra?
- Azt jelenti nekem, hogy végre most nagy leszek, és most jó.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Elsőáldozáskor az ostyát, azaz az oltáriszentséget veszik magukhoz a gyerekek.

Deák Dávid, elsőáldozó:
„- Mi az, ami miatt ez nagyon különleges? Mi az, amit először kaptatok?
- Az oltáriszentséget, vagyis az ostyát, a szentelt ostyát.
- Hogyan készültetek egyébként erre a napra?
- Sok gyakorlással, de nagyon megérte. Nagyon sokat gyakoroltunk, énekeltünk. Tanultunk az iskolában is sok éneket.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Az ostya, vagyis Krisztus teste több, mint az egyszerű étek. Ez lelki táplálék - hangzott el a plébános beszédében.

Gutási Ákos, plébános, Havas Boldogasszony-plébániatemplom, Horgos: Ahogy említettem prédikációban, hogy ezt pénzzel nem lehet megfizetni. Az oltáriszentségért több mint kétezer éve több ember adta életét. Tisztelettel kell magunkhoz venni, azért mert ez a legdrágább kincse a keresztény embernek. Jézust vesszük magunkhoz az oltári szentség által.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Horgoson vasárnap délelőtt tíz fiú és tizenegy lány vehette magához a megszentelt ostyát, Jézus Krisztus testét. A Katolikus Egyház hét szentséget nevez meg: keresztség, bérmálás, eucharisztia, bűnbocsánat, betegek kenete, házasság és egyházi rend. Mindegyiknek megvan a saját jelentése. Az elsőáldozást a bérmálkozás szentsége követi majd, amelyre a további hitoktatásban készülnek a gyerekek.

elsőáldozás
Horgos
ostya

Most

18:51, Frissítve: 21:56

Az angolok nyerték a D-csoport rangadóját

Az angol válogatott Raheem Sterling góljával 1-0-ra legyőzte a horvát együttest a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság D-csoportjának első fordulójában, a londoni Wembley Stadionban.

Népszerű

Az Interpol körözte, Szabadkán tartóztatták le

Egy Interpol által körözött személyt tartóztatott le, és vett őrizetbe a szabadkai rendőrség. Az 1985-ös születésű magyar állampolgárságú P. K.-t egy másik személy házában találtak meg a városban.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.