Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Idén több magyar nyelvű elsős kezdi a tanévet Muzslyán

2022.08.02
14:33
2022.08.02
18:32
Forrás
Pannon RTV
A bánáti Muzslyán 510 tanuló, köztük 58 elsős várja a szeptemberi tanévkezdést. Héttel több magyar elsős lesz, és nem kérdéses a magyar osztály megnyitása a kinti iskolaépületben. Viszont csökkent a szerb nyelvű elsősök száma.

A régió legnagyobb kétnyelvű általános iskolájában tavaly 520 diák fejezte be a tanévet és 510-en iratkoztak be az idei tanévre. A magyar elsősök száma növekedett és megmaradt a két első osztály.

Molnár Attila, igazgató, Szervó Mihály Általános Iskola, Muzslya: „Összesen 21 magyar diákot írattunk be az iskolánkba, mindkét épületbe. Az idén biztosan kimondhatom, hogy az úgynevezett kinti épületben is lesz osztály. Jelenleg nem tudjuk, hogy önálló vagy kombinált tagozat, de lesz. Itt, a központi épületben, 16 diákunk lesz. Ha összehasonlítjuk a tavalyi évvel, mondhatjuk, hogy hét diákkal több van, mint tavaly.”

Idén viszont kevesebb szerb első osztályos lesz.

Molnár Attila, igazgató, Szervó Mihály Általános Iskola, Muzslya: „Egy osztály nyílik a kinti épületben és egy osztály a központi épületben. Eddig mindig úgy volt, hogy két osztályunk volt a kinti épületben. De reménykedünk, hogy pár gyerek még beiratkozik.”

Akárcsak minden nyáron, a Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt fontosságú tanintézményben az idén is tatarozási munkálatok folynak. Ezúttal tartományi támogatásból kilenc mosdót újítanak fel.

Molnár Attila, igazgató, Szervó Mihály Általános Iskola, Muzslya: „Még néhány projektet írtunk és meg is kaptuk, 250 ezer dinárt a bútorzatra, ami tényleg az iskolában elég rossz állapotban van és az az, amit most be kellene fektetni a következő időszakban. És a Magyar Nemzeti Tanácstól persze vetítőket, vetítővásznakat, vetítőtartókat, amit minden évben pályázunk és minden évben meg is kapjuk.”

A muzslyai iskola nemrég elsőként tette közzé a portálján az iskolával kapcsolatos fontos közérdekű információkat.

Muzslya
Szervó Mihály Általános Iskola
tanévkezdés
Magyar Nemzeti Tanács

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:21

A költő mögött az ember

Osztovits Szabolcs magyarországi művészettörténész Petőfi a magán-és közéletben címmel tartott előadást a VM4K-ban a Csütörtök esték programsorozat részeként.
20:29

Petőfi Júliának rappelt

A VM4K programsorozatához az Újvidéki Művészeti Akadémia Tenyértársulata is csatlakozott. Az ő Petőfijük 45 percben friss, újszerű módon közelít a költőóriáshoz. Öten öt részletben és öt városban villantják fel Petőfi életének főbb állomásait.

Népszerű

Lövöldözés Zomborban

Lövöldözés volt Zomborban, két rendőr is megsérült. A közmédia cikkében az áll, hogy a rendőröket családon belüli erőszakos esethez riasztották.

Ákos koncert a Nyárhangoló Fesztiválon

Palicson ad koncertet Ákos, a magyar könnyűzene egyik legnagyobb alakja. A fellépés a VM4K Nyárhangoló Fesztiváljának része lesz - adták hírül a szervezők az esemény Facebook-oldalán.