Ugrás a tartalomra

Így ünnepelték vízkereszt napját Tóthfaluban

2023.01.06
11:13
2023.01.06
15:41
Forrás
Pannon RTV
Január 6-a a Gergely-naptár szerint vízkereszt és a háromkirályok napja. Ez a karácsonyi ünnepkör zárónapja is és a farsangi időszak kezdete. Jézus megkeresztelkedésének emlékére a katolikus templomokban ilyenkor vizet, sót, tömjént szentelnek.

A tóthfalusi Munkás Szent József római katolikus templomban is vízkereszt napját ünnepelték. A szentmise elején a plébános megszentelte a sót és a vizet.

A szentelt víz a hit szerint egész éven keresztül megvéd a bajtól és kigyógyít a betegségből. Sokan visznek ilyenkor belőle otthonaikba.

Bognár Margit, hívő, Tóthfalu: „A házat szoktam megszentelni, meg hát az egész udvarban mindent. Meg nem mindig, de naponta meg szoktam mártani a kezem benne. Ez egy szokás volt valamikor.”

A vízkereszt az egyik legősibb keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus megjelenésének momentumait kapcsolja egybe. Ehhez a naphoz kapcsolódik a háromkirályok látogatásának ünnepe is.

Utasi Jenő, plébános, Tóthfalu: „Két oldala van a megszentelt víznek, egyrészt hivatalosan az egyház keretein belül a szent terményeknél szoktuk használni, a búza szentelésnél, de a halottak szertartásán is jelen van. Mindig kötődik az imához, a szertartáshoz, amikor a hívek elviszik otthonaikba, szintén ez a jellemző, meghintik a házat vele, imádkoznak az ott élőkért, tehát mindig kötődik az imához maga a víz.”

Vízkereszt napjához számos szokás fűződik. Ezen a napon szedik le például a díszeket karácsonyfáról és osztják szét a gyerekeknek a megmaradt édességet.

vízkereszt
katolikus egyház
Tóthfalu
Munkás Szent József római katolikus templom
Utasi Jenő atya

Most

15:40, Frissítve: 16:02

Helyi alapanyagokból helyi termékek

Hagyományos karácsonyi kiállítás, helyi termékek bemutatója, nemzetközi pálinkafesztivál, vajdasági kulináris és élelmiszeripari kiállítás, mesterségek bemutatója és gépkiállítás. Mindez egy rendezvényen belül - elkezdődött a 7. Zentai Gazdanapok.
15:29, Frissítve: 15:36

Molnár Judit érdemelte ki a Kosztolányi-díjat

A magyar ügy érdekképviseletében tett fáradhatatlan munkájáért a felvidéki Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője kapta a Kosztolányi-díjat a III. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón Visegrádon.
14:01, Frissítve: 16:19

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 16:33

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.