Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Illegális szeméttelepet számoltak fel Palicson

2019.07.02
19:20
2019.07.02
19:56
Forrás
Pannon RTV
Illegális szeméttelepet számoltak fel Palics központjában, a Blic napilap Tisztítsuk meg a folyókat és a tavakat elnevezésű környezetvédelmi akciója keretében.

A nagytakarításban, amelyet Szabadka város önkormányzata is támogatott, mintegy 50 önkéntes és a Szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat 15 dolgozója vett részt.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Palicson az üzletközpont és a vasútállomás közötti részen, a Víztorony magasságában található az az elhagyott romos épület, amelyet az utóbbi időben illegális szemétlerakóként használtak. Ennek a felszámolása kezdődött el kedden délután 5 óra körül, önkéntesek segítségével.

A tetemes szemétmennyiség Palics legszűkebb központját csúfította és a talajvizek által a tó élővilágát is veszélyeztette. A terület régóta el van hanyagolva, emiatt is vált, szinte észrevétlenül, szemétgyűjtő teleppé - mondta el Bojan Šoralov, a Szabadkai Zöldek polgári egyesület önkormányzati képviselője: „Nem is tudom minek nevezni az olyan embereket, akit ilyet képesek tenni a környezetünk ellen. És egyáltalán hogyan viselnek gondot saját maguk, és más emberek egészségéről.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Az akciót a Blic napilap kezdeményezte, Szabadka város önkormányzata pedig támogatta. A Szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat vállalta magára a műszaki segítséget és az önkéntesek mellett ők is bekapcsolódtak a szemét összegyűjtésébe. Ez nem az első és a tervek szerint nem is az utolsó ilyen akció.

Bojan Šoralov, önkormányzati képviselő, Szabadkai Zöldek polgári egyesület: „A legnagyobb köszönet az önkénteseknek és aktivistáinknak jár, akik a 35 fokos hőségben fáradhatatlanul takarítanak és küzdenek.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Bojan Šoralov egyúttal üzenetet intézett minden felelőtlen polgár irányába: emberek, ne szennyezzétek a környezeteteket, hiszen saját gyermekeitek jövőjét teszitek tönkre.

Zvonimir Perušić már évek óta bekapcsolódik az önkéntes szemétgyűjtési akciókba, Palicson is ott volt. Azt mondta, ezeket az állapotokat meg kell szüntetni: „Nem elég, hogy mi itt dolgozunk. Mi minden nap jöhetünk délután, munka után tisztítani, de ez nem elég, hanem az inspekciókat, meg a kommunális rendőrséget is be kell kapcsolni az ilyen akciókba.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Az önkéntes szerint egyetlen kézenfekvő megoldás az lenne, ha az illetékesek a legszigorúbban megbüntetnék azokat, akik szemetelnek és illegális hulladéklerakókat hoznak létre. Az aktivistáknak köszönhetően alig egy óra alatt teljesen eltűnt a Palics központját csúfító szeméthegy.

illegális szeméttelep

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.