Ugrás a tartalomra

Illegális szeméttelepet számoltak fel Palicson

2019.07.02
19:20
2019.07.02
19:56
Forrás
Pannon RTV
Illegális szeméttelepet számoltak fel Palics központjában, a Blic napilap Tisztítsuk meg a folyókat és a tavakat elnevezésű környezetvédelmi akciója keretében.

A nagytakarításban, amelyet Szabadka város önkormányzata is támogatott, mintegy 50 önkéntes és a Szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat 15 dolgozója vett részt.

Palicson az üzletközpont és a vasútállomás közötti részen, a Víztorony magasságában található az az elhagyott romos épület, amelyet az utóbbi időben illegális szemétlerakóként használtak. Ennek a felszámolása kezdődött el kedden délután 5 óra körül, önkéntesek segítségével.

A tetemes szemétmennyiség Palics legszűkebb központját csúfította és a talajvizek által a tó élővilágát is veszélyeztette. A terület régóta el van hanyagolva, emiatt is vált, szinte észrevétlenül, szemétgyűjtő teleppé - mondta el Bojan Šoralov, a Szabadkai Zöldek polgári egyesület önkormányzati képviselője: „Nem is tudom minek nevezni az olyan embereket, akit ilyet képesek tenni a környezetünk ellen. És egyáltalán hogyan viselnek gondot saját maguk, és más emberek egészségéről.”

Az akciót a Blic napilap kezdeményezte, Szabadka város önkormányzata pedig támogatta. A Szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat vállalta magára a műszaki segítséget és az önkéntesek mellett ők is bekapcsolódtak a szemét összegyűjtésébe. Ez nem az első és a tervek szerint nem is az utolsó ilyen akció.

Bojan Šoralov, önkormányzati képviselő, Szabadkai Zöldek polgári egyesület: „A legnagyobb köszönet az önkénteseknek és aktivistáinknak jár, akik a 35 fokos hőségben fáradhatatlanul takarítanak és küzdenek.”

Bojan Šoralov egyúttal üzenetet intézett minden felelőtlen polgár irányába: emberek, ne szennyezzétek a környezeteteket, hiszen saját gyermekeitek jövőjét teszitek tönkre.

Zvonimir Perušić már évek óta bekapcsolódik az önkéntes szemétgyűjtési akciókba, Palicson is ott volt. Azt mondta, ezeket az állapotokat meg kell szüntetni: „Nem elég, hogy mi itt dolgozunk. Mi minden nap jöhetünk délután, munka után tisztítani, de ez nem elég, hanem az inspekciókat, meg a kommunális rendőrséget is be kell kapcsolni az ilyen akciókba.”

Az önkéntes szerint egyetlen kézenfekvő megoldás az lenne, ha az illetékesek a legszigorúbban megbüntetnék azokat, akik szemetelnek és illegális hulladéklerakókat hoznak létre. Az aktivistáknak köszönhetően alig egy óra alatt teljesen eltűnt a Palics központját csúfító szeméthegy.

illegális szeméttelep

Most

13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.
09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.