Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ilyen az, amikor a riporter kapja a vakcinát

2021-02-22
19:09
2021-02-22
21:00
Forrás
Pannon RTV
Az orosz védőoltást vette fel a Pannon RTV munkatársa.

Folytatódik a lakosság koronavírus elleni tömeges oltása Szabadkán. A legnagyobb oltóponton, az új városháza előcsarnokában és az orvosi rendelőkké kialakított négy irodában ma is sokan vették fel a vakcina első vagy második dózisát.

Továbbra is elsősorban az időseket és a krónikus betegségekben szenvedőket, a tanügyeseket, a rendőröket és a médiában dolgozókat oltják. Az euprava portálon bejelentkezett polgárok előre egyeztetett időpontokban érkeznek, reggel 8 és este 8 óra között. Ma a délelőtti és koradélutáni órákban 241-en vették fel a kínai vakcina második dózisát, míg 15 órától az első vakcinára érkezőket fogadják minden nap, számukra is egyelőre csak a kínai oltóanyag elérhető. Az orosz Szputnyik V vakcina ma elfogyott, de információink szerint szerdára várják újabb mennyiség érkezését. Kollégánk, Mészáros György is ma délután vette fel az orosz oltóanyag első dózisát, máris mutatjuk, miközben az is kiderül, mik az ellenjavallatok, és ki nem veheti fel a koronavírus elleni védőoltást.

Pannon RTV

Munkatársunk előtte dr. Nikola Filipović általános orvossal beszélt.

- Nos, doktor úr, felvehetem a vakcinát?
- Igen, természetesen. Most kérdeztem ki önt mindenről. Az első, amit mindig megkérdezünk, hogy a páciensnek, azaz a polgárnak van-e valamilyen allergiás reakciója ételre, orvosságra vagy méh-, illetve darázscsípésre. Amennyiben valakinek volt már ilyen sokkos reakciója, akkor ez tartós ellenjavallat az oltásra. Önnél nem volt semmi ilyen, tehát efelől felveheti. A másik, amiről érdeklődünk, a krónikus betegségek és, hogy a páciens használ-e orvosságokat. Amennyiben valaki krónikus beteg, fontos, hogy vannak-e komplikációk a beteg állapotában. Önnél úgyszintén nincsenek ilyen komplikációk. A harmadik lényeges dolog, hogy az elmúlt 15 napban volt-e valamilyen akut probléma, bármilyen fertőzés, és szedett-e a páciens antibiotikumot a kezelés során. Önnél ez a tétel is negatív. Az is fontos bizonyos szempontból, hogy melyik kézbe adjuk be. Általában ez a másik kéz, mint amelyikbe esetleg a páciens felvette az influenza elleni védőoltást.
- De, ami számomra fontos, mikor szerzek védettséget?
- A rendelkezésünkre álló információk szerint az immunrendszer várhatóan a vakcina második dózisának beadásától számított három-négy héten belül reagál.
- Akkor most, jöjjön az oltás.

Mészáros György a vakcina felvétele közben is tudósított: „A nővér előkészítette az oltóanyagot, úgyhogy több más médiadolgozóhoz hasonlóan jómagam is, példát mutatva másoknak, megkapom a koronavírus elleni orosz vakcinát, a Szputnyik V-t. Mindjárt megtudjuk, hogy mennyire fáj az egész folyamat, és mit fogok érezni. Huh, ez szinte semmi. Gyakorlatilag egy szúnyogcsípéstől is enyhébb. Most kaptam meg, ha jól érzem, jé, már meg is van. Valóban nem volt fájdalmas, nem éreztem szinte semmit. Kövessék a példámat, én megtettem az első lépést annak érdekében, hogy megóvjam saját egészségem, a környezetemet, a munkatársaimat, családtagjaimat és szeretteimet. Vegyék fel a vakcinát önök is.”

Mészáros György
vakcina
Szputnyik V

Most

14:26, Frissítve: 15:17

Gyengül a Golf-áramlat

Ezer éve nem volt olyan gyenge az Atlanti-óceán körforgási rendszere mint most – ezt állítja egy tanulmány.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.