Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Indulásra készen a határ mellett

2022.02.03
13:48
2022.02.03
16:18
Forrás
Pannon RTV
Továbbra is nagy a migrációs nyomás az észak-bácskai és észak-bánáti határ menti településeken.

Az ott élők helyzete annyival lett könnyebb, hogy az illegális bevándorlók már nem az érintett falvak üres házaiban, hanem inkább a határhoz legközelebb eső, egykori határőrségi romos épületekben, elhagyott laktanyákban húzódnak meg, ahonnan bármelyik pillanatban illegális határátlépést kísérelhetnek meg.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Tömött bevásárlózacskókkal térnek vissza Horgos központjából rejtekhelyeikre a migránsok. A falu központjában nem tartózkodhatnak, csak vásárolni mehetnek be. Nem hivatalos információk szerint Horgos külterületén továbbra is több száz illegális bevándorló tartózkodik. Legtöbben a Horgos-Röszke közúti határátkelő mellett, az egykori határőrség és határrendőrség elhagyott, romos épületeiben vannak. A helyieket egyre inkább nyugtalanítja a migránsok fokozott jelenléte.

Cirok Lídia, Horgos: „Tényleg sokan vannak. Hogy félünk-e? Félünk, igen, mert van mitől. Szóval az, hogy ami más falukban normális, hogy a kaput nappal nem zárják, Horgoson ilyen nincs. Éjjel-nappal, ha háromra lehet zárni, mi hatra zárjuk. Mondjuk nekünk ezért vannak nagy kutyáink még ez mellett. Félünk, mert nem biztonságos, abszolút nem biztonságos. Az biztos, hogy az ember a tizenéves gyermekét este nem szívesen engedi el.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Majdány utcáin az elmúlt évekhez képest szokatlan látvány fogadott bennünket, csak egy-két migránssal találkoztunk.

Pannon RTV/Payeta Maurice

A majdányi lakosok elmondása szerint a hatóság emberei az utóbbi időben rendszeresen kitessékelik a település üresen álló házaiból az illegális migránsokat. De gyakorlatilag ott már nem is tudnak egyetlen házban sem lakni, hiszen minden létezőt, amit tudtak, föltüzeltek és megsemmisítettek. Egyébként a migránsok többsége most az egyik hangárban felállított sátrakban tartózkodik, illetve Rábé külterületén, közvetlenül a szerb-magyar-román hármashatár közelében, az egykori határőr-laktanyában vannak, ott is kisebb-nagyobb sátrakat állítottak fel, és ott húzódnak meg most a hidegben.

Pannon RTV/Payeta Maurice

A Majdány és Rábé között található raktárban szeméthegyek közt állnak a sátrak. Az üresen álló, a migránsok által lelakott házakban hatalmas pusztítást hagytak maguk után a hívatlan vendégek.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Az egyik Európába tartó szír migráns azt mondta, egyszer sikerült neki átjutnia Magyarországra, de az ottani taxisokat nem lehet lefizetni, így pórul járt: „Amikor átjutottam Magyarországra, elmentem egy taxisig, aki az útlevelemet kérte. Azt mondta, mutassam meg az útlevelem. De nekem nincs útlevelem. Ő pedig hívta a rendőrséget.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Rábén, a szerb-magyar-román hármashatártól mindössze néhány tíz méterre, az egykori határőr-laktanyát vették birtokukba a migránsok:
„- Mi szíriaiak vagyunk és Németországba, Hollandiába és Ausztriába tartunk.
- Miért?
- Az én családom már ott van. A testvérem, az anyám, mindenki.
- Az embercsempészek segítenek?
- Nem.
- Hogyhogy?
- Ők hazugok, átvernek bennünket. Mi magunk megyünk innen Majdányról GPS-szel.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Mindenesetre az elhagyott laktanyában hosszabb időre rendezkedtek be, mivel tudják, hogy szinte lehetetlen átjutni a magyar határkerítésen, a román rendőröktől pedig még jobban félnek - mondták a migránsok.

Horgos
Rábé
Majdány
Majdány-Rábé
határ
migránsok
migráns
illegális bevándorlás
illegális bevándorló
illegális migráció
taxi
rendőr
Szíria
Magyarország
Németország
Hollandia
Észak-Bácska
Észak-Bánát

Most

21:16, Frissítve: 21:28

Ezüstérmes a magyar női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott ezüstérmet szerzett a magyar rendezésű vizes világbajnokságon, miután óriási csatában, 9-7-re kikapott a sorozatban negyedszer győztes, az elmúlt három olimpián is első Egyesült Államok csapatától a döntőben.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.