Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Információbiztonsági szakmérnökök kaptak diplomát

2022.09.17
12:50
2022.09.17
16:38
Forrás
Pannon RTV
15 hallgató vette át az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara információbiztonsági szakmérnök-szakember diplomáját Szabadkán. A képzés a VM4K közreműködésével valósult meg.

A hallgatók két évig tanultak kiberbiztonságot az online térben.

Muhi László korábban a szabadkai Műszaki Főiskolán szerzett oklevelet. Amint megjelent a felhívás, hogy az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara információbiztonsági szakmérnök szakirányú továbbképzést tart a VM4K-val együttműködve, jelentkezett. Munkahelyén is tudja kamatoztatni az itt szerzett tudást: „Elsősorban azért döntöttem ez mellett, mert egyrészt a munkahelyemen is tudom alkalmazni a képzés által nyújtott tudást, másrészt pedig ez az információbiztonsági szakember a környékünkön kifejezetten hiányszakma. Az oktatás online történt, így nagyon könnyen össze tudtam egyeztetni a munkával és a családdal is.”

Az ünnepélyes diplomaosztót a VM4K épületében tartották. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora elmondta, a társadalom minden szektorát átszövi az informatika, ezáltal pedig egyre nagyobb szükség van kiberbiztonsági szakemberekre is.

Kovács Levente, rektor, Óbudai Egyetem: „A hallgatóink több mint 90 százaléka a diploma megszerzése után kevesebb, mint egy hónap alatt munkába tud állni, azon a területen, amin a diplomát szerezte. A nálunk futó képzések iparilag keresettek, persze ez is a célunk. Ami a kiberbiztonságot illeti, ha ma dupla, vagy tripla annyi hallgatót bocsátanánk ki a piacra, akkor se lenne elegendő, úgy ilyen szempontból ennek a képzésnek lesz és van jövője.”

Pásztor István az eseményen elmondta, a tanuláshoz önfegyelemre, lendületre, hitre, van szükség, és mindez megvan azokban a hallgatókban, akik most átvették a diplomát. A VMSZ elnöke kiemelte, a VM4K egy olyan képzési központ, amely folyamatosan megfelel az igényeknek, amely új tudást hoz ide Vajdaságba, anyanyelven.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Fontosnak tartom, hogy a tudást hozzunk közel azokhoz, akik igénylik a tudást. Fontosnak tartom, hogy olyan felsőoktatási képzésünk legyen, ahol nem az oktatók képezik a központot, hanem a hallgatók. És ennek legjobb bizonyítéka többek között a VM4K.”

A VM4K számos területen biztosít továbbtanulási lehetőséget, jelenleg is tartanak képzéseket

Kosányi Tamás, képzési referens, VM4K, Szabadka: „Megtalálhatóak a műszaki tudományterületen lévő képzések, itt értem az információbiztonsági szakirányú továbbképzést, aminek ma is a diplomaátadója zajlik, valamint a mechatronikai mérnök mesterszakot. Ezenkívül művészeti szakirányú képzések is indulnak idéntől, ez a művészetigazgatás és művészet menedzsment szakirány.”

Ezeknek a képzéseknek egy része online térben, míg egy részük jelenléti oktatás keretében zajlik. A képzésekkel kapcsolatos további információk a VM4K honlapján érhetőek el.

VM4K
képzés
diploma
Kosányi Tamás
Pásztor István

Most

13:05, Frissítve: 13:18

Levéltári konferenciát tartottak Szabadkán

Levéltáraink nagyjai, szerepük, eredményeik és jelentőségük témában konferenciát tartottak a szabadkai Városházán. A szerbiai előadók mellett Magyarországról és Horvátországból is érkeztek szakemberek.

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.