Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Ismét egyre több a migráns Észak-Vajdaságban

2020-06-30
11:36
2020-06-30
16:36
Forrás
Pannon RTV
Csak a hétvégén 229 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák – közölte a magyar Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn.

Horgoson az üresen álló házakba is betörnek a migránsok - mondják a helyeik, akiknek már elegük van ebből a helyzetből. 

A határ menti településekre ismét kisebb-nagyobb csoportokban érkeznek a migránsok. Céljuk, hogy mielőbb átjussak az Európai Unió területére: „Marokkóból jövök, Szabadkán alszunk a táborban, utána Magyarországra akarunk menni, majd Ausztriába és végül Németországba.”

„Hat napja vagyok itt, Szerbiában. Én Magyarországra szeretnék menni.”

A horgosiakat nyugtalanítja a migránsok fokozódó jelenléte. Az illegális bevándorlók főként az elhagyatott házakba törnek be és van, hogy napokig ott vannak.

Fejes Mária, Horgos :
„- Nincs, aki vigyázzon az üres házakra. Idáig a rendőrség és a megbízott emberek rendesen, időben mindig itt voltak és a migránsokat elzavarták. Ennyit tudok mondani. Továbbra is őrzöm az utcát, hogy ne legyen probléma az üres házakban.
- Gyakran betörnek az üres házakba?
- Minden áldott nap. Amikor itthon vagyunk, mert három-négy hetenként megyünk fel Budapestre, és mindennap betörnek. Akkor elcsendesedik az utca, rákapnak az üres házakra, nincs, aki figyelje őket és nyugodtan garázdálkodnak. ”

A horgosiak szerint komoly problémát jelent, hogy sok esetben hiába jelentik a betöréseket a rendőrségen, mivel a járőrök csak órák elteltével intézkednek. A helyiek szerint a migránsoknak segítőik is vannak.

Valkovics Károly, Horgos: „Megmutatják nekik, hogy melyik ház szabad, itt nem lakik senki, és nyugodtan itt alhattok az éjszaka. Ennyit tudok. Már láttuk, amikor vezették őket, de mi mire a rendőrségnek szólunk, meg egy vagy két óra, mire kijönnek, addigra a migránsok elmennek.”

A koronavírus-járvány ideje alatt a migránsoknak a számukra létrehozott táborokban kellett tartózkodniuk. Az intézkedések eltörlése után azonban az illegális bevándorlók ismét szabadon mozoghatnak Szerbia területén, ez is magyarázza fokozott jelenlétüket Vajdaság-szerte.

Vajdaság
migráns
migránsok

Most

20:39, Frissítve: 23:00

Újvidéken is tüntetnek

Nem csak Belgrádban, hanem más szerbiai városokban is tüntetnek. Kruševacon, Kragujevacon és Újvidéken is utcára vonultak az emberek.
18:58, Frissítve: 21:43

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.
17:59, Frissítve: 21:43

Elhalasztják a Kanizsa Fesztet

A szervezők a járványügyi helyzetet figyelembe véve döntöttek a magyarkanizsai esemény elhalasztása mellett. Várhatóan ősszel tartják majd meg a rendezvényt.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.