Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Ivan Antunović püspök szobrát avatták fel Szabadkán

2020.10.15
19:49
2020.10.15
20:04
Forrás
Pannon RTV
A 2,8 méter magas új emlékmű a Szent Teréz-székesegyház és a püspökség épülete között kapott helyet.

Ivan Antunović szobrának ünnepélyes leleplezése előtt a Szent Teréz-székesegyházban alkalmi műsorral köszöntötték a vendégeket.

Pannon RTV/Gál Hermina

Nagy nap ez a Szerbiában élő horvátoknak, különösen akkor, ha örömünkben Szerbia és Horvátország egyaránt osztozik - mondta Jasna Vojnić, a Horvát Nemzeti Tanács elnöke. Hozzátette, a szobor nemcsak a horvátok identitástudatát erősíti majd, hanem az összetartozás értékeire is felhívja a figyelmet.

Jasna Vojnić, elnök, Horvát Nemzeti Tanács: „Nagy nap ez a szerbiai horvát közösségnek, hiszen az utóbbi 30 évben a horvát közösség intézményei először emelnek önállóan egy emlékművet. Méghozzá Ivan Antunović püspök szobrát, aki a Szerbiában élő horvátok számára egy kiemelkedő történelmi személyiség volt.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Először járt Vajdaságban Gordan Grlić Radman Horvátország kül- és Európa-ügyi minisztere. Kellemesen meglepte Szabadka multikulturális lelkülete. Kiemelte Ivan Antunović szerepét: „Nemzeti felvilágosító és újjáélesztő szerepe a bácskai horvátok és bunyevácok számára kiemelkedő fontosságú itt Vajdaságban illetve Szerbiában, csakúgy mint a mai Magyarországon. Tehát a szerepe az, hogy egybeköti a multikulturalizmust, a toleranciát, és az együttélést.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke Aleksandar Vučić szerb államfő képviselőjeként vett részt az eseményen:  „A 21. század kihívásai arra ösztönöznek bennünket, hogy közösen, megfontoltan dolgozzunk, a szerbek és a horvátok egymás közötti jobb megértése érdekében. Abban reménykedem, hogy a szoborállítás, valamint a holnapi esemény, amelyen a szerbiai Horvát Nemzeti Tanács részére átadják Jelasics szülőházát, megalapozza majd az utunk a példaképeink nyomán.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Az ünnepi köszöntők után leleplezték Ivan Antunović püspök szobrát, amely Bernard Pešorda zágrábi művész alkotása.

Az ünnepségen jelen volt Stevan Bakić, Szabadka polgármestere és dr. Pásztor Bálint, a VKT elnöke is.

Ivan Antunović
szoboravatás
szoboravató
Jasna Vojnić
Igor Mirović
Stevan Bakić

Most

16:06

Elmaradt a meglepetés

Búcsúzott a wimbledoni tenisztorna további küzdelmeitől Filip Krajinović. A zombori játékost a második körben a favoritnak számító Nick Kyrgios győzte le.
15:51, Frissítve: 17:09

Aranyos Delfinek

Megnyerte az Algériában zajló Mediterrán Játékokat a szerb férfi vízilabda-válogatott. Szerbia a fináléban Montenegrót múlta felül 9:8 arányban.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.