Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Javában tart a gyerekek általános iskolába való beíratása Szerbiában

2018-04-16
13:30
2018-04-16
17:03
Forrás
Pannon RTV
Az iratkozás április 2-án kezdődött, és egészen nyár végéig tart. A nemzetiségi tannyelvű oktatás esetében augusztusig várják a beiratkozókat - mondják az illetékesek.

Szeptemberben mintegy 17.600 vajdasági diák első alkalommal ül be az iskolapadba. Az elsősök száma körülbelül annyi lesz, mint a mostani tanévben.

Balázs Piri Dávid idén kezdi az iskolát. Már nagyban készül szeptember elsejére. Olvas, ismerkedik a számokkal, és elmondása szerint örül annak, hogy végre iskolapadba ülhet. Szülei hamarosan beíratják a horgosi Kárász Karolina Általános Iskolába. A beiratkozáshoz szükség van a születési anyakönyvi kivonatra, lakhatási bejelentőre, orvosi igazolásra és az óvodából származó bizonylatra is.

Balázs Piri Diana, szülő: „Most is egy elsős fiunk van, és őszre lesz a másik kisebb elsős, ezért nagyjából már tudjuk, hogy mi vár ránk. Előre nem veszünk füzeteket, taneszközöket, mert a Magyar Nemzeti Tanács által adományozott csomagban szinte minden benne van.”

elsősök és Jerasz Anikó

Az anyanyelven megszerzett tudás biztos alapot ad a gyermek fejlődéséhez és magabiztosságához. Az MNT szeretné felhívni a szülők figyelmét az anyanyelvű oktatás fontosságára, amihez minden segítséget megadnak - nyilatkozta Jerasz Anikó a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke. „A Magyar Nemzeti Tanács nagyon fontosnak tartja, hogy egységesen, tehát mind a tömbben, mind a szórványban egységesen mindenkire gondoljon, és mindenkire odafigyeljen, úgyhogy az általunk biztosított beiskolázási csomag természetesen minden elsősnek jár, aki szeptemberben kezdi meg a tanulmányait.”

Az MNT beiskolázási tanszercsomagja a tankönyveken és a hátizsákon kívül minden olyan eszközt tartalmaz, amire egy elsősnek szüksége lehet - részletezte Jerasz Anikó.

A csomag

A kisebbségi nyelvű, kis létszámú osztályok megnyitása egyre kevésbé okoz gondot Szerbiában - ezt már Vicsek Annamária oktatási államtitkár nyilatkozta a Pannon Televízió Szubjektív című műsorának felvételén. „A vajdasági magyarok, a szórványmagyarok, akár vegyes házasságról is van szó, az a fontos, hogy a gyerek magyar tannyelvű iskolába iratkozzon be, hiszen a magyar nyelv egy olyan összetételében meg nyelvileg, grammatikailag egy olyan nyelv, ami nagyon nagyon különbözik a szerb nyelvtől.”

A gyerekek csak akkor fognak megfelelő anyanyelvi kompetenciával rendelkezni, ha az általános iskolában anyanyelvükön tanulják meg az alapokat - részletezte az államtitkár. A beiratkozás részleteiről kedden, 17 órakor tudhatnak meg többet a Pannon Televízió Szubjektív című műsorában.

iratkozás
elsősök

Most

11:08

Babosék már a döntőben

Babos Tímea és partnere, Kristina Mladenović győzött a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokság női páros versenyének elődöntőjében.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.