Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Jelentősen megnövelné a gyermekek után járó támogatást a szerb állam

2019-11-08
05:19
2019-11-09
22:32
Forrás
Szerbiai RTV
Az eddigi 100 ezer dinárról 300-350 ezer dinárra emelkedhet az első gyermek után járó támogatás összege Szerbiában az elkövetkező két évben.

Az intézkedéssel az állam továbbra is arra szeretné ösztönözni a fiatal házaspárokat, hogy egyre többen vállaljanak gyereket hozzájárulva a népességszaporulathoz.

A csantavéri Kőműves Brigittáék már a második babát várják. Kislányuk, az alig egyéves Panna után a család egyszeri 100 ezer dináros támogatást kapott, ami valójában a babavárás előkészületeire volt elegendő. A fiatal anyuka szerint a 300, illetve a 350 ezer dináros támogatás hozzájárulna ahhoz, hogy egyre többen vállaljanak gyereket.

Az elkövetkező időszakban mintegy 200 millió eurót fektetnek a népességpolitikába, mindenek előtt azért, hogy lehetővé tegyék a mesterséges megtermékenyítést az összes érdekelt pár számára - jelentette ki Maja Gojković, a köztársasági parlament elnöke: „Szándékunk, hogy az elkövetkező két évben megnövekedjen az egyszeri segély az első gyerekre a jelenlegi 100 ezerről 300 ezer vagy 350 ezer dinárra. Idén 650 millió dinárral támogatták a népességpolitikát.”

Az elmúlt három évben 161 község és város kapott anyagi támogatást népességpolitikai intézkedésekre. Ezek egyes eredményei már láthatók is - nyilatkozta Slavica Đukić Dejanović, szerb népesedéspolitikáért felelős tárca nélküli miniszter: „Bár a demográfia területén évtizedekben számolunk, örömmel tölt el és bátorít bennünket a hír, hogy az év első tíz hónapjában először az elmúlt éveket tekintve Szerbiában 612-vel több baba született, mint az előző év azonos időszakában.”

 

Az anyagi támogatások mellett a munkaadóktól is elvárják, hogy jobban megértsék a munkavállalók családi kötelezettségeit. A rugalmas munkaidő például lehetővé tenné a szülők számára, hogy könnyebben összeegyeztessék a munkát és az otthoni teendőket.

támogatás
demográfia
első gyermek
Slavica Đukić Dejanović

Most

20:17, Frissítve: 20:27

6:1-re nyert a topolyai TSC

A Szerbiai Szuperliga 27. fordulójának első vasárnapi mérkőzésén 6:1-re nyert a topolyai TSC a Javor ellen.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.