Ugrás a tartalomra

Jogászkonferencia Palicson

2024.02.24
14:02
2024.02.24
16:34
Forrás
Pannon RTV
Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel tartanak jogász konferenciát Palicson. Az eseményt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézettel karöltve szervezte meg.

Megtelt jogászokkal és ügyvédekkel a palicsi Magyar Művelődési Központ épülete a Határtalan kisebbségi jogvédelem elnevezésű jogászkonferencián. Többen visszatérő résztvevői a tanácskozásnak.

Vanja Calbert, jogász: „Nekem ez egy fontos téma mint itt élő magyar jogász, hogy tudjam, hogy értesüljek a fejleményekről, az új helyzetekről ami a külhoni országokban, a külhoni magyarokkal kapcsolatban történik. Illetve, hogy megosszam az én véleményemet, saját tapasztalatomat a Vajdaságban élő magyar jogászok, illetve a magyar kisebbség helyzetéről.”

A konferenciára Szerbiából, Magyarországról, Szlovákiából és Romániából is érkeztek előadók. Deli Andor, Európai Parlamenti képviselő, „A nemzeti kisebbségek jogainak érvényesítési lehetőségei az Európai Parlamentben” címmel tartott előadást.

Deli Andor, EP-képviselő, Fidesz: „Az előadásomban arra próbálok meg választ találni, hogy az Európai Uniós tagság felé vezető út, illetve az Európai Unió intézményei milyen mértékben, hogyan viszonyulnak a kisebbségekhez, az őshonos nemzeti kisebbségek kérdéséhez és, hogy ebben mi, hogy tudunk leginkább, leghatékonyabb módon megnyilvánulni, kihasználni azokat a lehetőségeket amiket az uniós intézmények és a majdani uniós tagság nyújthat a mi közösségünknek is.”

Nyilas Mihály, a Vajdasági Magyar Jogász Egylet elnöke elmondta, a kisebbségi jogvédelem mindig aktuális a régióban és ezt a témát az elméleti helyett igyekeztek gyakorlati módon megközelíteni a konferencián. „Erről már volt szó, valamikor az elején egy tanácskozáson, de fontosnak tartottuk újból átbeszélni a témát. Nem csak Szerbiában hanem most már az Európai Unió szemszögéből, az anyaország szemszögéből és egy szlovákiai és egy romániai előadás is lesz az ottani magyarság helyzetével is kapcsolatban.”

A szakmai szervezetek munkája ugyanolyan fontos mint a politikai érdekvédelmi szervezetek tevékenysége - emelte ki dr. Pásztor Bálint. A Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke hozzátette, a vajdasági magyar jogászutánpótlás szempontjából kiemelt jelentőséggel bír a Vajdasági Magyar Jogász Egylet tevékenysége. „Örülök annak, hogy itt vannak a joghallgatók, itt vannak a jogászösztöndíjban részesülők, de itt vannak a szakmának a művelői, az igazságügyből, a közigazgatásból azok akik 12, 20, 30, 40 éve a pályán vannak és az ehhez hasonló színvonalas konferenciák a szakmai tudás elmélyítéshez hozzásegíthetnek és a kapcsolatépítéshez.”

A rendezvényen 92 jogász és ügyvéd vett részt.

Palics
Vajdasági Magyar Jogász Egylet
Deli Andor
Nyilas Mihály
Dr. Pásztor Bálint
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.