Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Karácsony böjtje, Jézus születésének előestéje

2020.12.24
14:48
2020.12.25
06:53
Forrás
Pannon RTV
Isten mindig velünk van, újra és újra közénk jön, sohasem hagy bennünket magunkra - üzenik a hagyományos egyházak püspökei karácsonyi köszöntőjükben. Azt kívánják, legyen öröm és hála a szívekben, ünnepeljük együtt Jézus születését.

Ma van karácsony böjtje, Jézus születésének előestéje. A hagyomány szerint december 24-e, éjfélig tartó szigorú böjti nap. A családok egészen az esti harangszóig böjtölnek, és csak ezután fogyasztják el a böjti vacsorát. Ez eredetileg alma, dió, méz és fokhagyma, majd vajas bableves hús nélkül, végül mákos guba volt, de újabban kialakult, hogy hal, illetve töltött káposzta kerül ilyenkor az asztalra.

A betlehemi gyermek születése nyújtson vigaszt a nehéz élethelyzetben lévőknek, társadalmunk felelős vezetőinek pedig bölcs körültekintést kért Slavko Večerin, szabadkai katolikus megyéspüspök. Slavko Večerin, szabadkai katolikus megyéspüspök: „Legyünk fiatalok vagy idősek, egészségesek vagy betegek, a legfőbb feladat, illetve elsődleges küldetés, hogy Isten általunk ma is megnyilvánuljon a világban. Szeretném és imádkozom érte, hogy az előttünk álló karácsonyt úgy élhessük meg, mint egy találkozást ővele.”

Ilyen nehéz még nem volt soha - mondta üzenetében Német László, nagybecskereki katolikus megyéspüspök. Az első karácsonykor, mikor Jézus megszületett, akkor sem voltak rózsás idők - mondta. „Isten testet öltött egy nagyon nehéz időben, és ez azért volt lehetséges, mert Mária és József felismerték azt, hogyan kell cselekedniük és bátran bevállalták az életet.”

Karácsony ünnepén a lényeg, hogy velünk az Isten - áll Halász Béla, református püspök ünnepi köszöntőjében. „Idén nagyon sok testvérünk nem találkozhat a szeretteivel, de ha fizikailag el is vagyunk választva, lélekben együtt lehetünk, és együtt vallhatjuk azt, amit olvastunk az evangéliumból, velünk az Isten.”

A karácsonyi ünnepünkben ismerjük fel az igazi tartalmat, fogadjuk be a karácsonyi örömöt, Krisztus szeretetét - kéri Dolinszky Gábor, evangélikus püspökhelyettes. „A karácsony személyes ünnep, a karácsony elsősorban nem a közösségbe jön el, hanem az egyénbe, a szívünkbe, a lelkünkbe. A karácsony az isteni szeretet kiteljesedése, és ez az Isteni szeretet áradhat ki mindnyájunkra, mindnyájunk szívére.”

A hagyományos egyházak püspökei egyúttal sikerekben és egészségben gazdag új esztendőt kívánnak mindenkinek.

Jézus
karácsony
szenteste

Kapcsolódó tartalmak

Most

10:22, Frissítve: 10:27

Három emlékfát ültettek

Hagyományőrzés céljából a három testvértelepülés Kunszentmiklós, Nagyvázsony és Székelykeve elhatározták, hogy három emlékfát ültetnek a székelykevei tájház udvarába.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.