Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Katonai egységek Siden

2020.05.16
14:49
2020.06.09
13:32
Forrás
Pannon RTV
Körülbelül 70 katona érkezésére számítanak még a mai nap folyamán, akik a befogadóközpontokat felügyelik.

Elrendelte a katonaság kivezénylését Sidre Aleksandar Vučić szerb államfő. Az intézkedés célja a helyi lakosság biztonságának megőrzése a migránsok jelenléte miatt. Siden nem történtek súlyos bűncselekmények, azonban több hír is érkezett lopásokról, illetve arról, hogy a migránsok házakba hatoltak be illetéktelenül. A lakosok nem érzik magukat biztonságban, ezért garantálni kell a védelmüket - tette hozzá Vučić. A katonai rendőrség a Sid közelében lévő befogadóközpontnál teljesít majd szolgálatot.

Pannon RTV

A sidi polgármester kérésére vezényelte ki Aleksandar Vučić szerb elnök a katonaságot a befogadóközpontokhoz. A migránsok május 14-e óta hagyhatják el ezeket a befogadóközpontokat a menekültügyesek engedélyével, és a polgárok azóta jelentenek be újabb szabálytalanságokat, illetve betörési kísérleteket.

Pannon RTV

A nap folyamán felderítő egységek végeztek terepszemlét mindhárom sidi befogadóközpontnál. A szerémségi településen mintegy 1900 migránst tartanak számon. Borivoje Đorđević, Sid: „Volt olyan eset, hogy a migráns autót akart eltulajdonítani, laptopot ellopni, az esetet azonban rögzítették a biztonsági kamerák. A rendőrség időben reagált, elkapták. A felvételek alapján vádat emeltek ellene.”

A sidi befogadóközpontokban dolgozók elmondták: a rendkívüli állapot idején nem viselkedtek problémásan a migránsok. Ebben az időszakban a katonaság is felügyelte a befogadóközpontokat. Nikola Sakan, munkatárs, Menekültügyi és Migrációs Főbiztosság: „Időnként előfordul, hogy összevesznek egymással. Tekintettel arra, hányan vannak itt, ez még elfogadható. Nagyobb összetűzések nem történtek.”

Pannon RTV

A migránsok többsége jól viselkedik, de vannak, akik hajlamosak bűncselekmények elkövetésére, ezért kérte a városvezetés a katonaság jelenlétét is – mondta Zoran Semenović polgármester-helyettes. „Több lopás, támadás történt. Megtámadtak egy gyermekeivel közlekedő nőt is a város központjában, ellopták a pénzét. Mobiltelefonokat tulajdonítottak el. Több súlyos következménnyel járó, egymás közti összetűzésre is sor került. Meg is szúrták egymást.”

A katonaság elsődleges feladata a rendfenntartás lesz. A befogadóközpontok körül állomásoznak majd, és követni fogják a migránsok mozgását.

migráns
Šid
befogadóközpont
katonaság
lopás
katona

Most

Népszerű