Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián, Gál Hermina

A kerékpározásnak is vannak szabályai!

2019-06-11
13:18
2019-06-11
15:41
Forrás
Pannon RTV
Aki a 12 évesnél fiatalabb gyermekét felügyelet nélkül engedi el kerékpározni, vagy a hét éven alulit nem szabványos gyermekülésben szállítja saját biciklijén, komoly büntetésekre számíthat.

Abban az esetben, ha a közúton egyedül kerékpározó gyermek megsérül, a szülő akár börtönbüntetést is kaphat.

A jelenleg érvényes közlekedésbiztonsági törvény szerint a 12 éven aluli gyermekek nem vehetnek részt önállóan a közúti közlekedésben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 12 évesnél fiatalabb gyerek nem kerékpározhat egyedül az úton, mert ha például elesik és valamilyen sérülést vagy balesetet szenved, akkor a szülőt terheli a felelősség, aki pénzbírsággal vagy akár börtönbüntetéssel is sújtható.

A közlekedésbiztonsági törvény 20-ik pontjának 88-ik szakasza azt is előírja, hogy kivételesen, a gyalogos zónában, a csökkentett forgalmú és a 30-as sebességkorlátozású zónában, az iskolák térségében és a kategórián kívüli utakon engedélyezett a kilencedik életévét betöltött gyerekek kerékpáros közlekedése. Valamint a gyalogos és csökkentett forgalmú zónákban a 9 évnél fiatalabbak is kerékpározhatnak, de csak 16 évesnél idősebb személy felügyeletében.

A szabadkai Széchenyi István Általános Iskolába sok alsós kisdiák jár kerékpárral. Jurić Andrea elsős kisfiáért, Nikoláért jött a tanítás végén:
„- Először is a biztonsága miatt. Mert ahogy az autók száguldoznak, az tényleg eszméletlen. De nem is merném őt egyedül elengedni.
- Bárhova megy kerékpárral, elkíséri mindig?
- Mindig, mindenhova. Ha nem én, akkor az idősebb testvére.”

Ivanity Martin 11 éves. Azt mondja, mindig oda figyel, hol halad a kétkerekűjével:
„- A bicikliúton meg így.
- Amikor kerékpárral mész, elkísérnek a szüleid?
- Igen, mindig eljönnek, elkísérnek.
- Miért fontos ez neked?
- Azért, mert nehogy bántsanak, vagy valami.”

Pék Éva 10 éves ikerunokáit nem engedi el felügyelet nélkül biciklizni:
„- Nem engedjük, csak az utcába vagy az udvarba, otthon. De ott is mi ott vagyunk, nem engedjük őket egyedül.
- Miért?
- Azért, mert a forgalom is amilyen, olyan, minden megtörténik és akkor nem engedjük őket egyedül biciklizni.”

Néhány fontos tudnivalóra hívta fel a figyelmet Márton Róbert gépjárművezető-oktató: „7 éves korig a szülőnek kötelessége a kerékpáron beépített ülőhelyen szállítani a gyereket, nem pedig, hogy már 7 év kor alatt is a gyerek hajtja a kerékpárt a szülővel a forgalomban. Szóval 7 éves korig szállítjuk a gyereket, 7 év fölött pedig, míg nem tölti be a 12-ik életévét, addig a gyerek a szülő kíséretében kell, hogy közlekedjen kerékpárral a forgalomban, mégpedig úgy, hogy a gyerek megy elöl, a szülő pedig mögötte, amíg hajtjuk a kerékpárt.”

12 éves kor alatt a gyerekeknek szigorúan tilos egyedül kerékpározni közúton a törvény szerint, emelte ki Józsa László ügyvéd: „Ez nyilvánvalóan azért van, hogy a fiatalkorúakat fokozottan védje, és jó volna megszívlelni ezeket az intelmeket, illetve ezeket az információkat, mert az, aki lehetővé teszi a 12 év alatti gyermeknek azt, hogy kerékpárt vezessen közúton, illetve aki felügyelet nélkül hagyja a pici gyereket, hogy biciklizzen, az 10 és 20 ezer dinár közötti pénzbírsággal sújtható.”

Amennyiben pedig a 12 év alatti kerékpáros balesetet idéz elő, akkor a szülő akár 30 ezer dináros bírságot is kaphat.

kerékpár
bicikli
gyerek
gyerekülés
gyermek
közlekedésbiztonság

Most

Népszerű

kokain por

Kokainfogás Röszkén

Százmillió forint értékű kokainfogás volt a röszkei határátkelőn – tájékoztat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pöcegödörbe dobta kisbabáját

Megölte újszülött gyermekét egy 25 éves nő az Apatin melletti Szondon. Sajtóinformációk szerint az anya a csecsemőt az udvarban található szennyvízgödörbe dobta.