Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Keresztúttal emlékeztek meg Jézus szenvedéseiről

2019-04-19
16:05
2020-02-10
17:21
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán a húsvét előtti negyven napos böjt alatt a híveknek többször is lehetőségük volt részt venni ezen a szertartáson.

Ma van Nagypéntek. A keresztény tanítás szerint Jézus Krisztus szenvedésének és kereszthalálának napja, ez a húsvétot, a legrégibb és legnagyobb keresztény ünnepet megelőző szent három nap egyike. A keresztény hívők számára ez az egyházi év legcsendesebb napja.

Nagypéntek a húsvét előtti szent három nap második napja. Ezen a napon nem szólalnak meg a harangok, megemlékezve Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről. Szabadkán reggel magyar, majd délelőtt horvát nyelvű keresztúttal emlékeztek meg a Megváltó szenvedéseiről.

Szőke Anna néprajzkutató szerint ezen a napon régen az emberek már nem takarítottak a házban. Azt az előző napokban megtették. Ilyenkor már csak készülődtek Húsvét ünnepére. „Ilyenkor főzték a sonkát a legtöbb helyen. Van ahol szombaton, de a legtöbben már nagypénteken. Ezt megcsinálták délelőtt, mert délután, ennek már nagyon kevés helyen van hagyománya fölmentek a kálváriára és ott a stációkat 3 órától végigjárták.”

Ez az egyházi év legcsendesebb napja. A templomokban elhangzik a lamentáció, és keresztútjárást is tartanak. Ekkor nem mutatnak be szentmisét. Az oltár üres. A szertartás három fő részből áll: az igeliturgiából, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozás szertartásából. Nagypénteken Jézus áldozatára emlékezünk. Palatinus István, plébános, Szent György plébánia, Szabadka: „Ez megint egy végtelen erőt sugároz, hogy nincs miért elvesztenünk a reménységet. Nekünk nem kell végső depresszióba esnünk, nem kell az életből kiábrándulni. Nincs olyan helyzet, amelyből nem lehetne fölállni.”

Ezen a napon a katolikus egyház szigorú böjt megtartását kéri a hívektől. A hagyományoknak megfelelően este Rómában Ferenc pápa vezeti a keresztutat, másnéven Via Crucist a Colosseumnál. Az eseményt a Pannon Televízió 21:10-től közvetíti.

NAGYPÉNTEK
húsvét
Szabadka

Most

19:08, Frissítve: 19:23

Orbán Viktor: Jó évet zár a V4

Jónak nevezte a Visegrádi Együttműködés (V4) országainak elmúlt egy évét Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma Varsóban, a kormányfők csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón.

Népszerű