Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Két aradi vértanú sorsa is Nagybecskerekhez kötődik

2019-10-06
08:27
2019-10-06
17:44
Forrás
Pannon RTV
Évtizedeken keresztül csak Kiss Ernő eleméri nyughelyén tartottak megemlékezéseket. Lázár Vilmos Nagybecskereken született, Temesváron élt és az aradi Emlékoszlop kriptájában nyugszik.

Lázár Vilmos emlékét 2005 óta a Nagybecskereki Székesegyházban emléktábla őrzi, amelyet Várady József és neje Czikajló Ágnes állíttattak.

Azóta minden évben az emléktábla megkoszorúzásával és hangversennyel emlékeznek a magyar forradalom hőseire.

A szombat esti koncerten az Emmanuel Kamarakórus mellett fellépett a temerini Juventus énekkar, valamint szavalók és a helyi zeneiskola tanárai.

Kelemen Imre, elnök, Emmanuel Kamarakórus: „A megemlékezések a kilencvenes évek elején kezdődtek Eleméren, Kiss Ernő aradi vértanú kriptájánál, sírhelyénél. Valamint sokan nem tudták, hogy Lázár Vilmos is Becskerekhez kötődik. Itt, ebben a városban született, valamint ebben a templomban, a régi templomban lett megkeresztelve. Valamikor a 21. század elején az Emmanuel Kamarakórus elkezdte a megemlékezéseket, amelyet most már 17. alkalommal tartunk meg.”

aradi vértanú
Nagybecskerek
Lázár Vilmos
Emmanuel kamarakórus
Kelemen Imre

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.