Ugrás a tartalomra
Pixabay/Tumisu

Kevés a nagycsalád Szerbiában

2019.01.28
19:29
2019.01.28
20:28
Forrás
Pannon RTV
A családok mindössze egy százaléka vállal négy, öt vagy hat gyermeket.

Szerbiában mintegy másfél millió család nevel gyermeket, legtöbben, mintegy 765 ezer család egyet, 590 ezer család pedig kettőt. A háromgyermekes családok száma nem haladja meg a 100 ezret, a négy-, öt- és hatgyermekes családok aránya pedig alig 1 százalék. A vajdasági magyarok számára magyarországi támogatások is elérhetők. A miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának döntése szerint 2018 a külhoni magyar családok éve volt. A magyar kormány ezáltal mintegy tízezer magyar gyereknek segített, családi napokat, táborokat is szerveztek számukra. Az idei év a külhoni magyar gyerekek éve. Magyarország az egyesületek munkáját is támogatja - mondta Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnöke a Pannon RTV Közügyek című műsorában.

Krizsán Vilmos, elnök, Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége: „Elsősorban pályázatokon keresztül támogatják a tevékenységünket. Mi a magyar állam felé a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül pályázunk, most már évek óta sikeresen bonyolítjuk le az egyes programokat. Itt, nálunk viszont a tartományi titkárságokon keresztül, illetve a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül.”

nagycsalád
nagycsaládos
Krizsán Vilmos

Most

10:38, Frissítve: 11:04

Két nép ezeréves barátsága

Március 23-a lengyel-magyar barátság napja. A két nép barátsága közel ezer évre, Szent László királyig nyúlik vissza. Lengyelország 1939-es német, valamint szovjet megszállását követően elsőként a magyar állam nyújtott segítő kezet a lengyeleknek.
10:06, Frissítve: 12:36

Drágul az útdíj Szerbiában

A szerb kormány döntése alapján az útdíjak 14 százalékkal drágulnak, míg az ENP rendszert használók számára a drágítás 8 százalékos lesz.
08:57, Frissítve: 09:30

Uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Napirenden szerepel az a javaslat, amely szerint az unió egy éven belül egymillió lőszerrel látná el Ukrajnát. Magyarország álláspontja továbbra is az, hogy azonnali tűzszünet kell, és el kell kezdeni a béketárgyalásokat.
08:51, Frissítve: 09:54

Széchenyi és a szabadság

Ezzel a címmel szerveztek beszélgetést a VM4K Csütörtök esték elnevezésű programsorozat keretében a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.