Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Kezdetét vette Szabadkán a hagyományos Szent Száva-hét

2021-01-22
12:32
2021-01-22
12:39
Forrás
Pannon RTV
Az elkövetkező napokban kulturális műsorokkal emlékeznek meg Szent Száváról, a szerb állam és a szerb írásbeliség megteremtőjéről, az első szerb érsekről, népművelőről, béketeremtőről és törvényíróról.

A rendezvénysorozat szervezője a szabadkai Szent Száva Szerb Kulturális Központ. A Szent Száva-hetet Miodrag Šipka szabadkai püspöki helytartó nyitotta meg, továbbítva Irinej bácskai püspök üdvözletét és áldását is.

A járványhelyzet miatt az idei programsorozat csak ötnapos lesz, Danilo Vuksanović, újvidéki kiállításának tegnap esti megnyitójával kezdődött, ma pedig a szabadkai szerb kulturális központ Luča című folyóiratának bemutatásával folytatódik.

A megnyitó ünnepségen jelen volt Stevan Bakić, Szabadka polgármestere és dr. Pásztor Bálint, a Városi Képviselő-testület elnöke.

Szent Száva
Szabadka
ünnep

Most

16:00

Ma van a Nemzetközi Jegesmedve Nap

A jegesmedvék életük nagy részét a Jeges-tenger jegén töltik, a világ egyik leghidegebb környezetében. Megközelítőleg 21 és 31 ezer egyed él a Földön, de sok más állathoz hasonlóan őket is fenyegeti a klímaváltozás.
15:28, Frissítve: 15:36

2037 méternyi kolbász tekeredett Turián

A Turiai Kolbászfesztiválon a járványügyi helyzet miatt idén az ünnepség és a vásár elmaradt. Csak a Guiness-rekordot tartó kolbász készítőiből és a szervezőkből, valamint a kolbászkészítő verseny kisszámú résztvevőjéből állt az idei esemény.
15:01, Frissítve: 15:17

Disznótor a muzslyai réten

A muzslyai réten, Budai Zoltán tanyáján, ma baráti körben hagyományos disznótor volt, amelynek az „áldozata” egy háromszáz kilogrammos jószág volt.

Népszerű

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.