Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Kezdődik a második félév

2021.01.18
07:11
Forrás
Pannon RTV
Ma kezdődik a második félév a szerbiai általános és középiskolákban. A szeptemberben elfogadott oktatási modell és az intézkedések továbbra is érvényben maradnak a tanintézményekben.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

A 15 főnél nagyobb létszámú osztályok esetében a középiskolások és az általános iskolai felsősök minden második héten ülnek be az órákra, míg az alsósok mindennap járnak iskolába.

Ma reggeltől megtelnek az iskolapadok diákokkal, azzal, hogy egyidejűleg egy tanteremben legfeljebb 15 diák tartózkodhat, így váltásokban, csoportokban szervezik meg az oktatást. A tanítási órák 30 percesek, és minden óra között legalább tíz perces szünetnek kell lennie.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolában 650 diák számára csengetnek be. A kombinált módszer alapján indul itt is a második félév. Azon a héten, amikor az osztály egyik fele az iskolában van, a másik fele távoktatásban részesül.

Zombori Imre, igazgató, Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, Szabadka: „A héten a két csoport váltja egymást, tehát a másik csoport jön iskolába, és az első csoport lesz távoktatáson. Ez a kombinált munkamenet, vagyis van oktatás a tanteremben, az iskolában, és távoktatás is van. Ennek a célja az, hogy a tanmenetet megvalósítsuk, tehát, hogy a gyerekek megtanulják mindazokat a dolgokat, amelyek előre vannak látva, de ugyanakkor, hogy minimálisra csökkentsük a fertőzés veszélyét.”

Az igazgató hozzátette, a gyakorlati órákat is kisebb csoportokban valósítják meg, a tanintézmény termeit pedig gyakrabban fertőtlenítik.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Az általános iskolákban más a helyzet. Az alsósok rendesen, a felsősök pedig kéthetente járnak be az iskolába. Katona Réka, a királyhalmi Petőfi Sándor Általános Iskola harmadikos tanulója elárulta, igazából örül is, meg nem is a második félévnek: „Azért, mert hiányoznak a barátaim, és azért nem, mert korán kell kelni.”

Szűcs Anna, a hajdújárási és királyhalmi Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója abban reménykedik, hogy a második félévben már nem lesz kényszerszünet.

Szűcs Anna, igazgató, Petőfi Sándor Á. I., Hajdújárás: „Az alsósok délelőtt fognak jönni fél 8-ra, a felsősök fél 11-re, és az ő számukra 3 órakor fejeződik a tanítás. Nekünk itt most kevés diákunk van, csak egyetlen egy osztályt kell bontanunk, így nem alakul ki az a szerencsétlen helyzet, hogy reggeltől estig a gyerekek az iskolában vannak. Természetesen a 30 perces órákhoz még online platformokat is használunk, hiszen tudjuk azt, hogy a 30 perc azért nagyon-nagyon kevés, kombináljuk, de mindennap jönnek a gyerekek iskolába, az alsósok és a felsősök is.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A jelenlegi helyzet alapján a második félévet 5 munkanappal hosszabbíthatják meg az oktatási minisztérium illetékesei szerint. Azt is bejelentették, hogy amint a tanügyi dolgozók megkapják a koronavírus elleni védőoltást, az elkövetkező hónapokban újra visszaállíthatják majd a 45 perces tanórákat.

iskola
félév
tanév
középiskola
általános iskola
Hajdújárás
Királyhalom
diák
tanár
oktatás
Szerbia
Vajdaság
távoktatás

Most

07:03

Feszült, de békés volt az éjszaka Koszovóban

A koszovói különleges egység tagjait tegnap Koszovó északi részére vezényelték. A szerb lakosság több helyen tüntetett a rendőri intézkedés ellen. A ROSU tagjai könnygázt vetettek be a tüntetők feloszlatására.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.