Ugrás a tartalomra

Kiégési szindróma a pedagógusok körében

2023.05.26
15:44
2023.05.26
16:32
Forrás
Pannon RTV
A témáról tartottak képzést a pedagógusoknak.

A kiégési szindróma felismeréséről, megelőzéséről és kezeléséről tartottak előadást a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban. A képzésen községbeli pedagógusok vettek részt.

A pedagógusok pályafutásuk során legalább egyszer megtapasztalják a kiégés tüneteit. Ezt a szindrómát a felgyorsult világ okozza - emelte ki Bús Szuzanna előadó. „A pedagógus szakmában igen gyakran jelentkezik a kiégés, ilyenkor elvesztik a motivációjukat, azt érzik a pedagógusok, hogy túlterheltek, erőtlenek, elvesztik a céljaikat, akár már a reménytelenséget érezhetik a munkájukban.”

Ezeket a gondokat továbbképzésekkel, csapatépítő programokkal és pihenéssel lehet orvosolni. Az előadók ezúttal is számos tanáccsal szolgáltak a kiégés kapcsán, illetve arra vonatkozóan, hogyan lehet a stresszt feldolgozni. Márta Otília, előadó, Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény, Magyarkanizsa: „Csapatépítő játékokat játszunk, ezeket a játékokat haza is vihetik magukkal, a csoportjukkal az óvodájukban, iskolájukban fel tudják használni.”

Fontos, hogy a pedagógusok elkötelezettek legyenek a munkájuk iránt, de az is, hogy megőrizzék lelki-, testi egészségüket. Jerasz Anikó, megbízott igazgató, Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ: „A továbbképzés valójában érinteni fogja a társadalmi jelentőségét, ugyanakkor feldolgozza magának a kiégésnek a fogalmát, hogy hogyan tudjuk felismerni önmagunknál a kiégés jeleit, illetve hogy hogyan lehet megelőzni.”

A továbbképzésen 25 Magyarkanizsa községbeli pedagógus vett részt.

kiégés
képzés
pedagógusok
Bús Szuzanna
Márta Otília

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:09

Izrael ugyanúgy folytatja

Amerika azt üzente Izraelnek, hogy vigyázzon, mert elveszítheti a nemzetközi támogatást, ha nem enyhít álláspontján a gázai háborúval kapcsolatban.
15:56

Mit mond Amerika?

Sürgősen folytatni kell a dinárhasználatot tiltó prištinai rendeletről szóló egyeztetést - közölte az amerikai külügyminisztérium.
15:13, Frissítve: 16:45

A népmese bűvöletében

Hetvenhét magyar népmese címmel szerveztek vetélkedőt az újvidéki általános iskolák alsós tagozatai számára. A versenyt a helyi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban tartották meg.

Népszerű