Ugrás a tartalomra

Kisebb migránscsoportok mégis visszaszivárognak

2023.11.19
14:56
2023.11.19
16:36
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Szövetség politikusai folyamatosan azért lobbiznak, hogy a különleges rendőri erők mindaddig a térségben maradjanak, amíg a migránsprobléma teljesen meg nem szűnik.

Az október 28-a óta folyamatosan zajló rendőrségi akciók ellenére kisebb migránscsoportoknak mégis sikerül visszaszivárogniuk az észak-bácskai határ menti övezetbe. Közben a nyugat-bácskai szerb-magyar határszakaszon Zomborban és környékén ezen a hétvégén több mint 1100 illegális bevándorlót gyűjtöttek be a szerb belügyminisztérium különleges egységei.

A helyi lakosok elmondása szerint Királyhalom belterületétől nagyjából két-három kilométerre található az a hely, ahol elhagyott gyümölcsösök között tanyáztak migránsok. A rendőrök megtalálták ezt a helyet lakossági bejelentések alapján, begyűjtötték az említett migránsokat. A helyiek ezt követően felgyújtották az ott maradt sátrakat. Stábunk több eldobott török útlevelet is talált a helyszínen.

Az illegális bevándorlók most új útvonalakat keresve próbálnak bejutni Királyhalom területére.

Kovács Tibor, Királyhalom: „A falu bejáratánál lakunk, az az első utca Szabadka felől. És azt tapasztaltuk, hogy az utcában, ahol ház házat ér, tehát elég sűrűn vannak a házak, van egy elhagyatott ház, és abban migránsok voltak benn. Ezt onnan tudjuk, hogy múlt szombaton kijött a készenléti rendőrség, és ott is keresgélt valamit. A héten aztán szóltunk a tulajdonosnak, aki szintén az utcában lakik, és elmondtuk neki, hogy a rendőrök ott voltak, nyilvánvalóan, hogy migránsokat kerestek. Ők elmentek, az asszony és a két fia, bementek a szobába és bizony látták a nyomaikat, ott hagytak üres dobozokat, ilyen energiaitalt, papírokat, meg akármit, az ablakokra lepedőt meg paplant raktak, valószínűleg, hogy a fény ne menjen ki.”

A folyamatos rendőri jelenlétnek köszönhetően nyugalom van Királyhalmon, kisebb migránscsoportoknak azonban mégis sikerül eljutniuk a magyar határkerítésig.

Katona Róbert, tanácselnök, Királyhalom Helyi Közösség: „Rendőrségi közúti ellenőrzések vannak minden irányban, de mégis kisebb csoportok el tudnak jutni a falunkba. És ezt jelzi az is, hogy nyomokat találunk a határ menti övezetekben. De azt elmondhatom, hogy nagyobb csoportok nincsenek, illetve embercsempészek által tartott táborok nincsenek a falu területén, köszönve a rendőri ellenőrzéseknek.”

Bratislav Gašić szerb belügyminiszter arról tájékoztatott, hogy szombaton hajnali fél 4-kor a csendőrség, a terrorelhárítási egységek és a zombori rendőrkapitányság munkatársai kiterjedt akciót hajtottak végre, melynek során a délutáni órákig 1102 migránst gyűjtöttek be és szállítottak el Zombor területéről.

„A zomboriaknak tudniuk kell, hogy egyes helyi polgárok segítséget nyújtottak, mivel Zomborból indultak útnak a migránsok Szabadka, Horgos és más települések irányába, ahol az embercsempészek várták őket. 18 személy lett letartóztatva, ellenük eljárást indítanak, mivel annak a szervezett bűnbandának a tagjai, akik segítettek a migránsoknak átjutni a magyar határkerítésen. A rendőrség különleges egységeinek akciója mindaddig fog tartani, amíg az utolsó embercsempészt is le nem tartóztatják Szerbiában.”

A tervek szerint az elkövetkező napokban a panziók, hostelek, és szobakiadással foglalkozó szállásadók ellenőrzésére fektetik a hangsúlyt, illetve a taxisofőrök ellenőrzésére, akik logisztikai támogatást nyújtottak az ételhordásban, a migránsok Szabadkára vagy más határ menti településekre való szállításában – mondta a szerb belügyminiszter.

migráns
Észak-Bácska
Zombor
migránscsoport
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ

Most

22:25

Mága Zoltán koncertezett Topolyán

A hegedűművész Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elhunyt elnökének emléke előtt tisztelgett az eseménnyel a Sarlós Boldogasszony-plébániatemplomban.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.