Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Kollégiummal bővülhet a Kosztolányi gimi

2023.03.24
18:04
2023.03.24
20:21
Forrás
Pannon RTV
Kollégiummal bővülhet a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium - derült ki az intézmény fennállásának 20. évfordulója alkalmából szervezett iskolanapon.

Az ünnepi műsorban Kosztolányi Dezső életébe és munkásságába tekinthettek be a résztvevők.

Oroszi Armand harmadéves tanuló Kosztolányi Dezső szerepében mutatkozott be a jubileumi iskolanapon, ahol az író élettörténetébe nyerhettünk betekintést szerepjátékokon és zenés előadásokon keresztül. Oroszi Armand elmondta, a gimnáziumban szerzett tudás nagy ugródeszka, felkészít a nagybetűs életre.

„Ha ezt az iskolát választják és tényleg belefektetik az energiát, amijük csak van, akkor különböző nyelvek terén, és most már a média és a sport terén is erős alaptudást tudnak szerezni, amit hasznosítani tudnak az élet folyamán.”

A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziummal együtt már húszéves múltra tekint vissza. A 2003-as alapítástól kezdve az volt a cél, hogy színvonalas oktatást biztosítsanak magyar nyelvű, tehetséges diákok számára.

Nagy Tibor, igazgató, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium: „Erre a két gimnáziumra azért is szükség volt, hogy gyakorlatilag színmagyar intézményeket hozzunk létre és a törvény csak ezt a kiskaput engedte nekünk. Ezért mondom a mai napig a gyerekeknek, amikor kampányolnak, amikor hívjuk őket ide, hogy mi nevünkben vagyunk tehetséggondozók, de valójában mi minden magyar gyereket várunk, minden magyar gyerekeknek van helye. Nem kell az IQ-nak 140 felett lenni, de szorgalmasnak kell lenni.”

Az utóbbi időben az új szakok és diákok érkezése miatt új tantermekkel és előtérrel bővült az intézmény. A következő iskolaévben, szeptembertől viszont egy saját kollégiumot is magáénak tudhat majd a gimnázium.

Fremond Árpád, elnök, MNT: „Az elmúlt időben a Magyar Nemzeti Tanács a Magyar Kormány segítségével támogatta azt, hogy az iskolában átalakításra kerüljön sor, hiszen nem volt elegendő tanterem, ezért átalakításra került sor. Ez nagyban megkönnyíti az itteni munkát. Az iskolának további terve az, hogy egy kollégiumot is tudjon működtetni. Van is erre lehetőség. Úgy látom, hogy sikerült ez ügyben komoly lépéseket tenni. Azt tudom ígérni, hogy mi minden olyan törekvést támogatni fogunk, amely az iskola fennmaradását segíti elő.”

A gimnázium felvételi felkészítő órái már javában zajlanak. A diákok a már régóta működő angol-, német- és sporttagozat mellett a tavalyi év óta színművészeti és audiovizuális szakra is jelentkezhetnek.

Szabadka
Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium
jubileum
kollégium
ünnep
Fremond Árpád
Nagy Tibor

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.

Népszerű