Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Kommunikáció a kultúrában projekt zárókonferenciáját tartották Újvidéken

2019-09-26
14:38
2019-09-27
19:07
Forrás
Pannon RTV
Arra hívták fel a figyelmet, hogy a hátrányos helyzetben lévők számára a kommunikáció erősítésével hozzáférhetővé kell tenni a társadalmi, így a kulturális élet tartalmai.

A Kommunikáció a kultúrában egyéves projekt újvidéki zárókonferenciáján elhangzott: a jelbeszéd is egy anyanyelv, amelyet nemcsak a siketek és nagyothallók tanulnak meg, hanem a szélesebb közeg is elsajátíthat.

A Vajdasági Levéltárból hat munkatárs nagy lendülettel vett részt a jelbeszéd elsajátításában – mondta Ljiljana Bubnjević szóvivő. „Nagyon szép az, amikor valaki belép az intézménybe és az anyanyelvén köszönthetjük, és a kutatási terembe invitálhatjuk, hogy a családfáját kutassa vagy más történelmi érdekességekkel ismerkedjen, vagy szakszerűen egy tárlaton vezethetjük át.”

Az egyéves programban részt vett a Siketek és Nagyothallók Vajdasági Szövetsége. Jadranka Raletić, titkár, Siketek és Nagyothallók Vajdasági Szövetsége: „Mi biztosítottuk azokat a fordítókat, akik részt vettek a jelbeszéd oktatásban. A második modul végén pedig, az ünnepélyes napot kihasználva, kiadtunk egy szótárat, amely kimondottan a kulturális intézményeknek szól.”

A hátrányos helyzetű csoportokkal való kommunikációra a Heror Media Pont ügynökség két éve hívta fel a figyelmet. Nataša Heror, tulajdonos: „Van egy célunk, amit a 2021-es év magában hordoz. Újvidék számára egy nagy lehetőség, hogy egy rendszerbeli megoldást, illetve standardod mutasson fel, tehát nem csak 2021-re dolgozunk, hanem hosszútávon standardod állítanánk fel.”

A Kommunikáció a kultúrában projekt több intézmény bevonásával a jövőben is folytatódik.

kommunikáció
projekt
zárókonferencia

Most

16:49, Frissítve: 19:37

Sikeres a Mentorprogram Vajdaságban

A Mentorprogram hozadékairól Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár beszélt a Közügyeknek.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.

Fejműtét és császármetszés egyidőben

Fejműtétet és császármetszést hajtottak végre egyszerre egy 31 éves nőn belgrádi orvosok. A kilencedik hónapban járó terhes asszony elesett, és fejsérülést szenvedett.