Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Kommunikáció a kultúrában projekt zárókonferenciáját tartották Újvidéken

2019-09-26
14:38
2019-09-27
19:07
Forrás
Pannon RTV
Arra hívták fel a figyelmet, hogy a hátrányos helyzetben lévők számára a kommunikáció erősítésével hozzáférhetővé kell tenni a társadalmi, így a kulturális élet tartalmai.

A Kommunikáció a kultúrában egyéves projekt újvidéki zárókonferenciáján elhangzott: a jelbeszéd is egy anyanyelv, amelyet nemcsak a siketek és nagyothallók tanulnak meg, hanem a szélesebb közeg is elsajátíthat.

A Vajdasági Levéltárból hat munkatárs nagy lendülettel vett részt a jelbeszéd elsajátításában – mondta Ljiljana Bubnjević szóvivő. „Nagyon szép az, amikor valaki belép az intézménybe és az anyanyelvén köszönthetjük, és a kutatási terembe invitálhatjuk, hogy a családfáját kutassa vagy más történelmi érdekességekkel ismerkedjen, vagy szakszerűen egy tárlaton vezethetjük át.”

Az egyéves programban részt vett a Siketek és Nagyothallók Vajdasági Szövetsége. Jadranka Raletić, titkár, Siketek és Nagyothallók Vajdasági Szövetsége: „Mi biztosítottuk azokat a fordítókat, akik részt vettek a jelbeszéd oktatásban. A második modul végén pedig, az ünnepélyes napot kihasználva, kiadtunk egy szótárat, amely kimondottan a kulturális intézményeknek szól.”

A hátrányos helyzetű csoportokkal való kommunikációra a Heror Media Pont ügynökség két éve hívta fel a figyelmet. Nataša Heror, tulajdonos: „Van egy célunk, amit a 2021-es év magában hordoz. Újvidék számára egy nagy lehetőség, hogy egy rendszerbeli megoldást, illetve standardod mutasson fel, tehát nem csak 2021-re dolgozunk, hanem hosszútávon standardod állítanánk fel.”

A Kommunikáció a kultúrában projekt több intézmény bevonásával a jövőben is folytatódik.

kommunikáció
projekt
zárókonferencia

Most

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.