Ugrás a tartalomra

Komoly problémák lesznek abból, hogy a kombikat nem lehet utasszállításra használni (videó)

2017.02.06
16:14
Megszűnik a kombival való utasszállítás lehetősége Szerbiában
Megszűnik a kombival való utasszállítás lehetősége Szerbiában. A 2015-ben elfogadott törvény február 12-én lép életbe. Ennek értelmében a jövőben csak autóbusszal vagy ötszemélyes autóval lehet utasszállítást végezni. A törvény nem csak a kombikra vonatkozik, hanem a hétüléses autókra is. Öt főig nincs gond, afelett viszont már csak családtagokat szállíthatunk. Becslések szerint jelenleg hétszáz kombi szállítja nap mint nap a kisebb csoportokat Szerbiában. Igénybe veszik őket iskolák, hogy a diákokat eljuttassák valamely versenyre, de családok is bérlik temetés, lakodalom és más összejövetelekre. Sokan vannak, akik ilyen járművekkel utaznak naponta munkába. A fuvarozók szerint ezek a járművek nélkül ellehetetlenül az élet. Németh András, igazgató, Domus Utazási Iroda: „Nem tudom elképzelni a nyarat. Nagyon sok utazási iroda úgy hirdette ki az utat, hogy háztól házig szervez kombitranszfert Újvidékre, Belgrádba vagy ahonnan indul. Hogy ebből mi lesz, nem tudom. Annyi biztos, hogy nem megoldható autóbusszal, még kisautóbusszal sem, mert hiába van valakinek 10-15 üléses kisautóbusza, ugyanaz a törvény vonatkozik rá, mint a nagy autóbuszra, tehát a pihenőidő, sofőraktivitás, éjszakai hajtás stb. Tehát nincs annyi sofőr Szerbiában, hogy ennyit meg lehessen csinálni, hogy mindenki mindenhova odajusson és minden törvényt tiszteletbe tartson.” kombi belul Az autóbuszvezetőkből már jelenleg is hiány van. Az új törvénnyel csak súlyosbítanak a helyzeten - véli Maluš Miloš okleveles közlekedési mérnök. „Ahhoz, hogy valaki megszerezze a D kategóriát, a korhatár minimum 24 év, illetve azon kívül már előtte kell rendelkeznie az adott személynek minimum két évig C kategóriával, konkrétan, hogy teherautóra legyen már jogosítványa.”A minisztériumban arra hivatkoznak, hogy a tachográf nélküli járművekben nem biztosított a sofőr pihenése. A szállító cégek többsége egyetért ezzel, azonban szívesebben látnák a nagyobb fokú ellenőrzést, mintsem a munkájuk elvesztését.
nyár
autóbusz
sofőr
kombi
utasszállítás
sofőrhiány

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.