Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Konfliktuskezelő tréning a VM4K-ban

2021.04.17
13:01
2021.04.17
16:04
Forrás
Pannon RTV
Egész napos, ingyenes akkreditált pedagógus-továbbképzést tartottak a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban.
Pannon RTV/Csipak Edvin

A Konfliktuskezelés, kommunikáció az oktatásban című fejlesztő tréningen gyakorló általános és középiskolai pedagógusok vettek részt.

A résztvevő tanárok nagy érdeklődéssel várták a képzést. Petrás Teodórát az előadó, Grezsa Ferenc pszichiáter neve vonzotta, mert már korábban részt vett egy általa vezetett képzésen, amely nagyon hasznos volt számára.

Petrás Teodóra, magyartanár: „Nagyon örültem, amikor kiderült, hogy tantermi alakban történik az oktatás, illetve a képzés, nagy izgalommal jöttem ide.”

A képzésen gyakorló pedagógusok vettek részt, akiknek a szervezők segítséget kívántak nyújtani a járvány miatt kialakult helyzetben, amely megváltoztatta az oktatás formáját, a viszonyokat és az oktatási hangulatot is.

Kosányi Tamás, szakmai referens, VM4K: „Azt látjuk, hogy az elmúlt egy év, lassan másfél év nagyon sok konfliktusnak és nézeteltérésnek a forrása volt a kialakult helyzet miatt. Ez a képzés ezt a helyzetet is górcső alá veszi.”

A műhelymunkaszerű képzésen a résztvevők rövid téma-összefoglaló előadásokat hallhattak, valamint csoportmunkák és különféle játékok révén foglalkoztak a konfliktuskezeléssel.

Grezsa Ferenc, pszichiáter, mentálhigiénés szakember: „A konfliktusok kapcsán hajlamosak vagyunk csupa negatív dologra gondolni, holott minden egyes konfliktus lehetőség a kapcsolatoknak a megújítására is. A pedagógiában különösen előtérben állhatnak a konfliktusok, hiszen a pedagógia egy nagyon érdekes hivatásterület, mert a pedagógus nem csak a kollégáival van kapcsolatban, nem csak a diákjaival, hanem a szüleikkel is, és azzal a közösséggel is, ahol az iskola működik.”

A szakember szerint az online tanulás, a több otthon töltött idő a diákokat és szüleiket is megterheli, ami hatással van a tanárral való kapcsolatukra is.

akkreditált
pedagógus
továbbképzés
VM4K
Szabadka

Most

18:42, Frissítve: 18:48

Elhunyt Đorđe Marjanović

A 90 éves énekes a szerb média értesülései szerint a koronavírus szövődményeibe halt bele. Lélegeztetőgépre volt kötve, az orvosok több napja harcoltak az életéért, de nem sikerült megmenteniük.
16:27, Frissítve: 18:07

Ünnepelnek a tordaiak

A falu újratelepítésének a 245. évfordulója jegyében - de a járványhelyzet miatt, a megszokottnál szerényebben – ünnepelik Tordán a templombúcsút és a falunapot. A tavalyihoz képest idén már több vendég érkezett a hétvégén a bánáti faluba.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.