Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Koszorúzással, szentmisével, könyvbemutatóval emlékeztek Topolyán

2020.06.05
12:43
2020.06.05
18:58
Forrás
Pannon RTV
Topolyán megemlékeztek a trianoni békediktátum aláírásának évfordulójáról, valamint az első világháborúban szolgált és elesett helybéli katonákról. Koszorúzást, szentmisét, könyvbemutatót tartottak.

A topolyai megemlékezéssorozat a Vajhegy keresztjének megkoszorúzásával indult. Emlékmű híján, 1943-ig a helyiek itt rótták le kegyeletüket az első világháború áldozatai előtt.

Cservenák Pál, helytörténész, Topolya: „Az ottani szegény nép, a környékbeli - mert mind a két negyed szegényekből állt - az elhunyt áldozataikra úgy emlékeztek meg, hogy adandó alkalmakkor összegyűltek a kereszt tövében, elmondtak egy imát, virágot helyeztek el. Ez a hagyomány egészen az 1950-es évekig fennmaradt.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A megemlékezés részeként a topolyai zsidó temetőben is elhelyeztek koszorúkat az emléktábla tövében.

Kocsis Antal, helytörténész, Topolya: „Első ízben történt meg ilyen itt Szerbiában, hogy izraelita vallású, első világháborús hősökről megemlékeznek. Tudomásunk szerint - lehet, hogy tévedek - de valószínű, hogy a Kárpát-medencében első ízben történt ilyen.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A színházteremben bemutatták a Hősiesség és szolgálat - Topolya a nagy háborúban (1914-1918) című kötetet. A könyv az első világháborúban szolgált és elesett topolyai katonáknak és az őket hazaváró családoknak állít emléket.

Tomik Nimród, a kötet szerkesztője: „Az áldozatok mellet felkutattuk azoknak a névsorát is, akik részt vettek a háborúban és hazatértek, valamint egy monográfia rész is van a könyvnek az elején. Ez 1850-től nagyjából 1920-ig terjedő időszakban vizsgálja meg Topolyának az életét, és topolyai embereknek az életét. Több mint 436 nevet találtunk, akik odavesztek az első világháborúban.”

A kötet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában jelent meg.

Gondi Martina, igazgató, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: „A könyv a harmadik kötete a sorozatunknak, amivel szeretnénk az első világháború áldozatairól szólni, adatbázisokat próbálunk közölni az elhunytakról és a túlélőkről. Topolyánál épp ez a helyzet, és az a törekvésünk, hogy a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társasággal együttműködve, a helytörténészeket megszólítva, egy-egy települést megszólítva egy közös munkával próbáljuk meg ezeket a köteteket megjelentetni.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Miután elcsendesedtek a fél ötkor megkondult harangok, a Sarlós Boldogasszony római katolikus templomban felcsendült a magyar himnusz a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ tagjainak előadásában. Hat órától pedig ünnepi szentmisét tartottak a háborúban elhunyt topolyaiakért.

Topolya
Kocsis Antal
Gondi Martina
Tomik Nimród
Trianon 100
Trianon

Most

20:02

Vučić: Ukrajna a fő téma Davosban

Ukrajna kérdése játszik központi szerepet a Davosi Világgazdasági Fórumon, erről beszélt a szerb köztársasági elnök a szerb közmédiának, aki maga is részt vesz a rendezvényen.
19:33

Korszerű gépek és újítások kellenek

Sokan szeretnének korszerű gépeket vásárolni az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron. A beruházás azonban sokba kerül - mondják a termelők. Aki teheti, pályázati lehetőségeken keresztül próbál fejleszteni.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.