Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Koszorúzással tisztelegtek az aradi vértanúk előtt Magyarkanizsán

2021.10.06
17:22
2021.10.06
22:25
Forrás
Pannon RTV
Az aradi vértanúk faragott táblája előtt emlékeztek meg a helyiek az 1849. október 6-i eseményekről és az aznap kivégzett áldozatokról a magyarkanizsai Nagytemetőben.

A hagyományokhoz híven a Himnusz eléneklésével kezdődött a megemlékezés, majd Palatinus István plébános megáldotta az emlékművet. Az eseményen az emlékezés koszorúit egyebek mellett a magyarkanizsai önkormányzat, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői helyezték el.

Kávai Szabolcs helyi történész beszédében ezúttal Török Ignác aradi vértanúról emlékezett meg, illetve ismertette életét.

Kávai Szabolcs történész: „Ő elsősorban nem hadvezérként kezdte az 1848/49-es szabadságharcot, hanem hadi építészmérnökként, a komáromi várat erősítette meg és nagyon jól sikerült a munkálatok sorozata. Ő irányította, vezette ezeket a fontos megerősítési munkálatokat, mert januárban, mikor az osztrák hadsereg gyűrűbe zárta a várat, úgy gondolták pesszimista katonatisztek, hogy nyolc napnál tovább nem tud ellenállni. Négy hónapig kitartott, sőt a dicsőséges 1849-es tavaszi hadjárat során az osztrákok vissza is vonultak a vár környékéről.”

Magyarkanizsa
koszorúzás
Kávai Szabolcs
aradi vértanúk

Most

21:40

Hamilton a pole pozícióban

A címvédő és hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte az első Forma-1-es Szaúdi Nagydíj időmérő edzését, így ő rajtolhat majd az élről.
16:09

Madáretetés a megfelelő módon

Madáretetési akciót szerveztek Hajdújáráson gyermekek számára. A fiatalok természetes alapanyagokból készítettek madárkalácsokat, emellett pedig megismerkedhettek a Ludasi-tó élővilágával is.

Népszerű