Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

A kristályéjszaka emlékére éjjel kivilágítják a szabadkai zsinagógát

2022.11.09
21:45
Forrás
Közlemény
A Szabadkai Zsinagóga Alapítvány már második éve csatlakozik ahhoz a világszintű megmozduláshoz, amelyen a kristályéjszaka eseményeire emlékeznek.

Ilyenkor égve maradnak a fények a zsidó imaházakban, intézményekben és magánházakban november 9-én. A felújított szabadkai zsinagógában sincs ma sötétség - olvasható Illés Hajnalkának, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány koordinátorának a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Egyébként 1938. november 9-én és 10-én, a kristályéjszakán, avagy a törött üveg éjszakáján, az akkori Németországban lezajlott országos pogrom során több mint 7000 zsidó tulajdonú bolt és közel 200 zsinagóga súlyos károkat szenvedett. Több mint 90 ember vesztette életét.

A közleményben olvasható, hogy együtt egyesítjük a világot az antiszemitizmus, a rasszizmus, az intolerancia és a gyűlölet ellen, azáltal, hogy fényt vetünk a gyűlölet sötétsége fölé.

szabadkai zsinagóga
Szabadkai Zsinagóga Alapítvány

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.