Ugrás a tartalomra
MTI/Bruzák Noémi

Krisztus fénye kötelez

2018.04.01
08:10
2018.04.01
12:51
Forrás
MTI
Húsvét valódi összefüggésébe helyezi az emberiség történetét és rádöbbent arra, hogy egy nagy terv részesei vagyunk, amely Istentől indult és Istenhez érkezik.

Erről beszélt Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján szombat este Budapesten. A zsúfolásig telt Szent István-bazilikában a bíboros hangsúlyozta: „Krisztus fénye kötelez minket", az örömhírt „meg kell osztanunk" mindenkivel. A kereszténység ugyanis nemcsak „életmód", hanem küldetés is. „Csak ha láthatóan kifejezzük hitünket, akkor várhatjuk, hogy a kereszténységet komolyan vegye a világ” - fogalmazott Erdő Péter.

Krisztus feltámadása derűssé tesz, nagyvonalúságot ajándékoz nekünk. Képessé tesz minket arra, hogy áldozatot vállaljunk egymásért, családunkért, a nagyobb közösségért, a rászorulókért és a jövő nemzedékért - mondta Erdő Péter bíboros az esztergomi bazilikában húsvétvasárnap tartott szentmiséjén. „Húsvét napja arra szólít, hogy felemeljük tekintetünket ügyes-bajos dolgainkon túlra, mert amit a feltámadás fényében megpillantunk, az nem a saját halálunk végérvényes sötétsége, hanem az örök boldogság távlata az ember számára” - fogalmazott az esztergom-budapesti érsek. „A kereszténység nem a múlt vallása, és nem is csak kulturális örökség, hanem egy új, közös, bizalommal és szeretettel teljes jövő kezdete” - mondta Erdő Péter.  

A bíboros, prímás felhívta a bazilikát megtöltő híveket arra, hogy a feltámadás örömhírét adják tovább mindenkinek, mert „a világnak szüksége van Krisztusra és szüksége van ránk is, mert Krisztushoz tartozunk”.

Húsvéttól egészen az ötven nappal későbbi pünkösdig a Jézus feltámadása feletti örömről szól az egyházi liturgia.

Erdő Péter
Budapest
Szent István-bazilika

Most

Népszerű