Ugrás a tartalomra

Különböző ízvilágok, ha találkoznak...

2023.03.22
17:45
2023.03.22
20:18
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola is részt vesz az Erasmus+ programban. Projektjük részeként a régiónk gasztronómiájából kaphatnak ízelítőt a diákok.

A projekt három évig tart, és négy iskola vesz benne részt. A magyarországi Hajdúdorogról is érkeztek résztvevők. Bakó Imre, szaktanár, Szent Bazil Görögkatolikus Középiskola, Hajdúdorog: „Amit itt, a szerbeknél nagyon pozitívan értékeltünk, az az óriási vendégszeretet. Egyszerűen nem tudom szavakba önteni azt, hogy mennyire szeretetteljesen fogadnak, önzetlenek.”

A hajdúdorogi főegyházmegye támogatta a Szent Bazil Görögkatolikus Középiskolát, hogy részt vegyen a programban. Nyalka Márta, igazgatóhelyettes, Szent Bazil Görögkatolikus Középiskola, Hajdúdorog: „Nagyon nagy örömünkre szolgál az, hogy itt lehetünk Szerbiában. Tulajdonképpen annak örülünk, hogy a diákjaink is részt vehetnek ebben a kapcsolatrendszerben és megismerhetnek különböző hagyományokat, tradíciókat.”

A programban szerbiai és magyarországi iskolák mellett részt vesznek még romániai és szlovákiai iskolák is. Zombori Imre, igazgató, Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, Szabadka: „A cél az, hogy szakácskönyvet készítsenek a nemzeti ételekből, ezeknek a nemzeteknek az ételeiből. A tanárok és a diákok kiválasztottak néhány karakterisztikus ételt. Megírták a receptkönyvet, illetve megírták a lépéseket, hogy hogyan tudjuk ezt elkészíteni.”

Ezt követően a szabadkai iskolában ezeket az ételeket a tanárok és a diákok közösen főzik meg, és mindezt videón rögzítik, hogy később az anyag egy webfelületen is megjelenhessen.

szakács
recept
receptkönyv
Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola
Erasmus+

Most

20:11, Frissítve: 20:24

Az ukrán elnökkel tárgyalt a szerb államfő Tiranában

Az Ukrajna-Délkelet-Európa csúcstalálkozón Aleksandar Vučić egyebek mellett a két ország területi integritásáról, az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásáról és a béke megteremtésére tett erőfeszítésekről egyeztetett Volodimir Zelenszkijjel.
19:03, Frissítve: 19:10

Kedvezmények a Forum Könyvkiadónál

A Forum Könyvkiadó Intézet felhívja a figyelmet, hogy a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat elismert alkotásait további két hétig árusítják 20%-os kedvezménnyel a weboldalukon (https://forumliber.rs/shop).
18:36, Frissítve: 18:44

Ajándék a hölgyeknek

Miközben még az előző koncert hatása alatt állunk, a Szabadkai Népszínház és a Szabadkai Szimfonikus Zenekar újabb közös eseményre készül.

Népszerű