Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Lesz-e még orvos és nővér ezen a vidéken?

2022.10.08
15:22
2022.10.08
19:42
Forrás
Pannon RTV
Ezt a kérdéskört járták körbe a Vajdasági Magyar Orvosok és Fogorvosok Egyesületének találkozóján Zomborban.

Az orvostudomány több ágazatában dolgozók, fogorvosok és gyógyszerészek részvételével zajlottak az előadások, melyeket általános szakorvosok, fogorvosok és diplomás kutatók tartottak.

Pannon RTV

Az orvoshiány nemcsak vidékünket, hanem egész Európát érinti - mondta dr. Úri Emese. A Zombori Egészségház igazgatója előadásában az itthon maradás előnyeit ismertette: „A fejlettebb országokban, ahol sokkal több orvos jut százezer lakosra, illetve sokkal több nővér végzi el a munkát a kórházakban, ők is arról panaszkodnak, hogy kevés a nővér, kevés az orvos. Ez sajnos általános probléma. Megvan az előnye, hogy valaki külföldre menjen dolgozni, ott van a nagyobb kereseti lehetőség, kecsegtetőbbek  a szakmai lehetőségek, viszont az itthon maradásnak is megvannak az előnyei: a család, a barátok, a hazai környezet.”

Pannon RTV

A Vajdasági Magyar Orvosok és Fogorvosok Egyesületének tagjai és vendégei harmadik alkalommal gyűltek össze Zomborban a tudás- és tapasztalatcsere érdekében. A egyesület fő célja a vajdasági orvosok helyzetének javítása.

Dr. Bagi Bojan, elnök, Vajdasági Magyar Orvosok és Fogorvosok Egyesülete: „Szeretnénk a jövőben olyan programokat is megvalósítani, amelyek előresegítenék a Vajdaságban dolgozó orvosok munkáját és a betegek ellátását. Itt arra gondolok, hogy szeretnénk felkeresni olyan orvosokat, akik falun dolgoznak és próbálnánk jobb körülményeket biztosítani nekik pályázatokon keresztül, és esetleg olyan anyaországi támogatásokon keresztül, amelyekkel a lakhatási és az utazási lehetőségeket tudnánk javítani.”

Pannon RTV

Pillanatnyilag még meg tudunk birkózni a helyzettel, de senkit sem tudunk megállítani abban, hogy külföldre menjen dolgozni - magyarázta dr. Vickó Ferenc egészségügyi államtitkár: „Ha az embereknek olyan munkakörülményeket tudunk biztosítani a kórházak felújításával, amelyek vonzóbbak lesznek, és tudunk további szakosítást biztosítani nekik, tudunk a gyerekeknek jó iskolát biztosítani, jó jövőt és munkahelyet biztosítani nekik, akkor megáll az az elvándorlás.”

Pannon RTV

A következő konferenciát jövő év januárjában szervezik meg Szabadkán.

orvos
nővér
Vajdaság
Zombor
Dr. Úri Emese
Dr. Bagi Boján
dr. Vickó Ferenc

Most

15:29

Szörnyella de Frász Darth Vaderrel ropta

Farsangi táncházat tartottak a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. A mulatságon a környék apraja és nagyja is részt vett. A gyerekek jó hangulatáról a Duhaj Zenekar gondoskodott, a szervezők pedig fánkkal és üdítővel is kedveskedtek a résztvevőknek.
14:23, Frissítve: 15:42

„Csak menni akarok tovább”

A folyamatos rendőrségi akciók sem tartják távol a migránsok egy részét Horgos környékéről. A falu melletti tanyákon továbbra is kisebb csoportokban rejtőzködnek az illegális bevándorlók.
12:51, Frissítve: 15:59

Missziós napok Adán

Indiából, Ghánából, Indonéziából és Felvidékről származó verbiták hirdetik a kereszténységet, fiatalok és idősek számára egyaránt az adai Szentháromság Plébánia szervezésében megvalósuló eseményen.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.