Ugrás a tartalomra
Magyarok kenyere program plakátja
Pannon RTV

A Lurkóház is részesült a Magyarok Kenyere program lisztadományából

2017-10-11
16:04
2017-10-11
18:54
Forrás
Pannon RTV
Hajdújáráson adták át a támogatást.

Hajdújáráson a Lurkóháznak adott át lisztadományt Győrffy Balázs, a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Áder János magyar köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita a Magyarok Kenyere program keretében.

A Kárpát-medencét átfogó kezdeményezés az idei évben rekordot döntött. 3900 magyarországi illetve határon túli gazda adta össze a búzát, amelyből liszt készült. A lisztnek egy része ide, a hajdújárási Lurkóház gyerekeihez került.

A Poverello-Ferences Közhasznú Alapítvány három Lurkóházat működtet Vajdaságban. Számos gyermeket gondoznak. Adományokból tartják fen magukat, ezért is jött jól a mostani támogatás. Harmath Károly, igazgató, Poverello Alapítvány: „Úgy szoktam mondani, hogy ugyanúgy szükség van a kisnyugdíjas adományára, mint a nagy intézmények támogatására. Sok mindenre szükségünk van. Naponta 66 gyerekről kell legalább gondoskodnunk.”

Korinek László, a Magyarok Kenyere program elidnítója örömmel tapasztalta, hogy sikerült a magyarok lelkében megkaparni valamit, ami ott lappangott és összefogásukkal segítséget nyújtanak egymásnak. Korinek László, a Magyarok Kenyere program elindítója: „Az jutott eszembe vajon milyen íze lenne egy olyan kenyérnek, amit nagy történelmi tragédiák helyszínén termett búzából süttetünk. Első évben egy kenyeret akartam süttetni, tavaly már több mint 300 000 sikerült.”

Herczegh Anita, Áder János magyar köztársasági elnök felesége nagyon fontosnak tartja a fiatalok segítését. Sokszor vesz részt jótékonysági rendezvényeken, ezzel is az adakozás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. Herczegh Anita, a magyar köztársasági elnök felesége: „Amióta ezt a munkát végzem látom, hogy milyen sok névtelen kezdeményezés van. Ez már, hála Istennek, igen népszerű és híres. De olyan névtelen segítők is vannak, akik motorjai tudnak lenni egy-egy ilyen segítő akcióknak. Ezekhez könnyű csatlakozni. Nagyon sokan vannak, akikben benne van a segíteni akarás, csak éppen nem kapnak olyan nyilvánosságot, mint én. Nálam sokkal régebb óta vannak, akik ezt névtelenül csinálják.”

Vajdaság a kezdetektől részt vesz a programban. Az idei évben 11 tonna búzát gyűjtöttek össze a régióból. Nagy Miklós, elnök, Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége: „A mennyiség növekedett és az idei évtől ehhez még hozzájön az anyaországi támogatás. Ezt adták át jelképesen ma Hajdújáráson. Így a három eddigi kedvezményezettet tízzel tudtuk még növelni.”

Idén mintegy 600 tonna búzát gyűjtöttek össze a magyarországi illetve határon túli gazdák közösen. Győrffy Balázs, elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Magyarország: „Kárpátalja meghatározó mennyiséggel járul hozzá ehhez. Ami azért figyelemreméltó, mert ha azt kellene kiválasztani, hogy hol küszködik a magyarság a legégetőbb problémákkal, akkor talán Kárpátalja lenne képletesen a győztes.”

A nemzeti összefogással összegyűjtött búza évről évre egyre több rászoruló gyermek és felnőtt életét segíti. A liszt- és kenyéradomány az idén mintegy 80 ezer nehéz sorsú gyermekhez jut el több mint 130 szervezet segítségével.

Magyarok Kenyere program
Lurkóház
Győrffy Balázs
Herczegh Anita
Hajdújárás

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.