Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A magyar kultúra a Kárpát-medencében

2021.06.26
09:16
2021.06.26
19:00
Forrás
Pannon RTV
A magyar kultúra a Kárpát-medencében címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést Magyarkanizsán, a Kanizsa Feszten.

Az eseményen Balázs Attila, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának Külhoni Köznevelési Programok Főosztályának vezetője és Nyilas Mihály igazságügyi államtitkár vett részt.

Pannon RTV

A magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma számos vajdasági egyesületet és szervezetet támogat. Ez is arra a jó kapcsolatra utal, amely Magyarország és a vajdasági magyarság, az itt működő egyesületek és szervezetek között létrejött - mondta el az eseményen Balázs Attila: „Hiába találunk ki okos dolgokat Budapesten, hogy mire van szükség itt a Vajdaságban, a helyiek tudják. Épp ezért ápolunk élő és jó kapcsolatot az itteni magyar pedagógusokkal, illetve kulturális egyesületekkel, szervezetekkel. Mi igyekszünk arra adni a támogatást, amire itt ténylegesen szükség van, a döntés helyben születik meg.”

Pannon RTV

A kultúránk és az oktatásunk fejlődéséhez és fenntartásához a szerb állam támogatása mellett szükségünk van az anyaország segítségére is. Ez 2010 óta fennáll, és azt szeretnénk, ha a jövőben is hasonló módon történne - mondta Nyilas Mihály, a szerbiai Igazságügyi Minisztérium államtitkára: „Mi itt élünk, itt akarunk élni, itt akarunk megmaradni magyarokként és számítunk Szerbiára, a szerb államra. Én is, mint államtitkár vagy a tartományban a politikusaink, a községben, az önkormányzatban a politikusaink azon lesznek, azon vannak, hogy az itt kifizetett adókból, a magyar emberek részéről fizetett adókból is ezek a kérdések rendeződjenek, úgy a kultúrában, úgy az oktatásban is, de ez nem elég és ezt nagyon jól felismerte az anyaország is. Ahhoz, hogy ez kiteljesedjen és valóban művelhessük a kultúránkat, valóban itt megmaradjunk, ahogy azt szeretnénk, ehhez az anyaország jelentős támogatása, úgy erkölcsi, úgy anyagi támogatása is szükséges.”

Pannon RTV

A kerekasztal-beszélgetésen szó esett a szórványban élők támogatásáról, a szülőföldön való boldogulásról, illetve Magyarország és Szerbia viszonyáról.

Nyilas Mihály
Kanizsa Feszt
Kárpát-medence
Balázs Attila

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:33, Frissítve: 11:41

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
10:51

A csúcson is netezne? - megteheti

Mostantól a Kilimandzsáró is szélessávú internetet kap, hogy a turisták tweetelhessenek, instázhassanak vagy whatsappozhassanak, miközben megmásszák Afrika legmagasabb hegyét.
09:56, Frissítve: 10:02

Korlátok hozadéka

20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.