Ugrás a tartalomra
magyar szórvány napja, Vajdaság, Kosztolányi Dezső Színház
Pannon RTV

A magyar szórvány napjának vajdasági központi ünnepsége Szabadkán

2017-11-14
20:18
2017-11-14
21:45
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban megszervezett rendezvényen a szórványtelepülések művelődési egyesületeinek szakcsoportjai is bemutatkoztak.

A szórvány magyarságágának megmaradása és mindennapjai álltak a magyar szórvány napja vajdasági központi ünnepségének fókuszában. Az egybegyűlteket Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntötte. Az eseményt kerekasztal-beszélgetés követte. Dr. Bodó Barna neves erdélyi szórványkutató is előadást tartott.

magyar szórvány napja, 2017, Vajdaság, Szabadka, KDSZ

A gombosi Szent László kórus tagjainak száma az évek folyamán megfeleződött. Ennek ellenére mégis azon dolgoznak, hogy körülményekhez képest színvonalas műsorral készüljenek minden fellépésükre. Hózsa Gaál Gizella, Szent László kórus, Gombos: „Nagyon szereti mindenki együtt csinálni ezt a kihívásnak minősülő nagyon nehéz feladatot, amire a helyi főtisztelendő, Verebélyi Árpád kér fel bennünket. Ez tartja bennünk a lelket, hogy megszerettük öt éve ezt a műfajt.”

A karikaturista és az újságíró is arra kell, hogy törekedjen, hogy erősítse és óvja a szórvány és a tömbmagyarság közötti híd pilléreit - mondta Léphaft Pál, aki a szórványlétet taglaló képsorozatot állított össze. Léphaft Pál, karikaturista, újságíró: „A szórvány az olyan, mint a híd, ami alól kifutott a víz. Mi a hidakat nem szabad, hogy úgy hagyjuk, hanem úgy kéne jelképesen vizet irányítani a régi hidak alá is, hogy azok funkcióiban maradjanak, vagy legalábbis érezzék, hogy fontosak. Mi más a szórvány, ha nem a közösség, amely nem tud önerejéből megmaradni.”

magyar szórvány napja, Vajdaság, Szabadka, Hajnal Jenő, 2017

„Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet” - Bethlen Gábor erdélyi fejedelem gondolatát idézte köszöntőjében Hajnal Jenő. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke kifejtette: a szórványlétben a nemzeti tudat megőrzése a legfontosabb. Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Amit kell, pedig azt, hogy a közösségünknek ez a része is életképessé váljon. Intézményeiben, hitében, gondolkodásában, anyanyelvében. Úgy erősödjön meg, hogy a tömb épülhessen belőle. Erejét megtapasztalhassa.”

A szórvány kizárólag akkor maradhat meg, ha erős tömb áll mögötte - taglalta előadásában dr. Bodó Barna. Az erdélyi néprajzkutató kiemelte, hogy a nemzet nyelvének ápolása és a nemzeti kisebbségek autonómia törekvéseinek támogatása egyaránt fontos feladat. Bodó Barna, szórványkutató, Erdély: „Minden közösség, és a délvidékiek is, és a vajdaságiak is, az autonómiának egy teljes rendszerét dolgozták ki. Ez a területi autonómiát is jelenti. Jelenti a kulturális autonómiát. Jelenti a sajátos státuszt, ami a szigetközösségekre vonatkozik. Akik nem jelentenek összefüggő kisebbségi nyelvterületet. Ez a hármas rendszer azt a megoldást biztosítја, amire szükség van.”

magyar szórvány napja, 2017, Vajdaság, Szabadka, KDSZ

A magyar szórvány napja vajdasági központi ünnepségén egy kerekasztal-beszélgetést is tartottak, amelyen a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Kisoroszi Szórványközpont és a vajdasági magyar média képviselői is felszólaltak.

magyar szórvány napja
Szabadka
Vajdaság központi ünnepség

Most

22:31

Lövöldözés volt egy texasi iskolában

A lövöldözés helyi idő szerint nyolc óra előtt tört ki a Dallastól valamivel délebbre fekvő Italy település középiskolájában. A diákokat nem sokkal később evakuálták az épületből.

Népszerű

Cvijan család háza

Segítsünk a szabadkai Cvijan családnak

Egy hete nincs áram a szabadkai Cvijan család házában, mert nincs miből fizetni a számlát. Heten élnek együtt egy háztartásban. Zsuzsanna egyedülálló anyukaként neveli két gyermekét.