Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Magyarnak maradni Titelen

2021.10.13
21:19
Forrás
Pannon RTV
A legutóbbi népszámlálás adatai szerint az ötezer lakosú Titelen mintegy hatszáz magyar élt. Ma négy és fél ezer lakosa lehet a Tisza parti, dél-bácskai településnek. A magyarok száma pedig megfeleződött. A többségük már nem beszéli az anyanyelvét.

Titelen ritkán szól a magyar nóta, még ritkább az, hogy valaki magyarul beszél. Ötven éve a településen nincs magyar nyelvű oktatás. Nem ritkaság, mondhatni inkább megszokott dolog, hogy magyar családokban is szerbül beszélnek. Az öt éve alakult Magyar Művelődési Központ és két művelődési egyesület próbálja összefogni a maroknyi magyarságot.

Pannon RTV

A szentmise kínál lehetőséget a találkozásra. A vasárnapi igehirdetés félig magyar, félig pedig horvát nyelven folyik. Mindenki énekel mindkét nyelven. A mise után pedig a hívek Franjo Lulić plébánossal a parókia udvarában társalognak, beszélgetnek. A mintegy négyszáz katolikus hívő van a településen és a mintegy hetven százaléka magyarnak vallja magát.

A titeli magyarság, minden gond és gazdasági probléma mellett, iskola nélkül, óvoda nélkül próbálja megtartani az identitását. Ebben számíthatnak a Magyar Nemzeti Tanács támogatására.

A Titeli Magyar Művelődési Központ létrehozása után a magyarságnak már van hol találkoznia. Megszervezheti a művelődési életet, tanulhatja anyanyelvét, hogy a családokba visszakerüljön a magyar szó. De a segítségre továbbra is szükség van.

Pannon RTV

Titel történelmi hagyatékának, értékes épületeinek az állapota a település anyagi hátterének a tükre. Ugyanis gazdasági szempontból a vajdasági települések listáján hátulról a harmadik. A Kálvária dombot sikerül valamennyire rendbe hozni, de a német evangélikus templom végveszélyben van. Egy ilyen értékes emlék, Leiningen Westerburg Ármin, földművelésügyi Magyar Királyi biztos obeliszkje remélhetőleg nem jut erre a sorsra.

Eltekintve az elhanyagolt épületektől, Titel még most is egy gyöngyszeme a vidéknek a Tisza jobb partján, alig néhány kilométerre a Dunába való torkolatától. A városkával szemben ömlik a Bega vize a Tiszába. A titeli dombvidék, a három folyó közelsége és a patinás épületek mind - különösen a Kálváriadombról nézve - festői szépségű látványt nyújtanak.

Titel
népszámlálás
magyarság
Tisza-parti
Tisza-part

Most

12:28

Kevés termés, alacsony ár - Bajban az almatermesztők

Már évek óta nem kecsegtető az almatermesztők helyzete Szerbiában, így Észak-Bácskában sem. Sem az időjárás, sem a piaci és felvásárlói körülmények nem kedveztek a termelőknek. Azt mondják, ennyi pénzért nem éri meg külföldre szállítani.
11:07, Frissítve: 11:15

Új helyszínre kerül a palicsi Kalandpark

Az elmúlt év októberében még a strandon kezdték el építeni, immár viszont a Palicsi Állatkertben kapott helyet. Az erről szóló döntést a helyi önkormányzat és a Palics Park Kft. közösen hozta meg.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.