Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Magyarnak maradni Titelen

2021.10.13
21:19
Forrás
Pannon RTV
A legutóbbi népszámlálás adatai szerint az ötezer lakosú Titelen mintegy hatszáz magyar élt. Ma négy és fél ezer lakosa lehet a Tisza parti, dél-bácskai településnek. A magyarok száma pedig megfeleződött. A többségük már nem beszéli az anyanyelvét.

Titelen ritkán szól a magyar nóta, még ritkább az, hogy valaki magyarul beszél. Ötven éve a településen nincs magyar nyelvű oktatás. Nem ritkaság, mondhatni inkább megszokott dolog, hogy magyar családokban is szerbül beszélnek. Az öt éve alakult Magyar Művelődési Központ és két művelődési egyesület próbálja összefogni a maroknyi magyarságot.

A szentmise kínál lehetőséget a találkozásra. A vasárnapi igehirdetés félig magyar, félig pedig horvát nyelven folyik. Mindenki énekel mindkét nyelven. A mise után pedig a hívek Franjo Lulić plébánossal a parókia udvarában társalognak, beszélgetnek. A mintegy négyszáz katolikus hívő van a településen és a mintegy hetven százaléka magyarnak vallja magát.

A titeli magyarság, minden gond és gazdasági probléma mellett, iskola nélkül, óvoda nélkül próbálja megtartani az identitását. Ebben számíthatnak a Magyar Nemzeti Tanács támogatására.

A Titeli Magyar Művelődési Központ létrehozása után a magyarságnak már van hol találkoznia. Megszervezheti a művelődési életet, tanulhatja anyanyelvét, hogy a családokba visszakerüljön a magyar szó. De a segítségre továbbra is szükség van.

Titel történelmi hagyatékának, értékes épületeinek az állapota a település anyagi hátterének a tükre. Ugyanis gazdasági szempontból a vajdasági települések listáján hátulról a harmadik. A Kálvária dombot sikerül valamennyire rendbe hozni, de a német evangélikus templom végveszélyben van. Egy ilyen értékes emlék, Leiningen Westerburg Ármin, földművelésügyi Magyar Királyi biztos obeliszkje remélhetőleg nem jut erre a sorsra.

Eltekintve az elhanyagolt épületektől, Titel még most is egy gyöngyszeme a vidéknek a Tisza jobb partján, alig néhány kilométerre a Dunába való torkolatától. A városkával szemben ömlik a Bega vize a Tiszába. A titeli dombvidék, a három folyó közelsége és a patinás épületek mind - különösen a Kálváriadombról nézve - festői szépségű látványt nyújtanak.

Titel
népszámlálás
magyarság
Tisza-parti
Tisza-part

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:15, Frissítve: 18:25

Palicson is várják a nyuszit

Színes műsorral várta a húsvéti ünnepeket megelőző szombaton az érdeklődőket a Palics Magyar Művelődési Egyesület a helyi Magyar Művelődési Központban.
16:15, Frissítve: 18:21

Húsvétváró kiállítás Felsőhegyen

Húsvéti sonka, ünnepi kalács, a tavasz virágai és ünnepkört meghatározó díszes tojások is díszítették mindazok standját, akik részt vettek a felsőhegyi Könyvtár Kör által szervezett Húsvétváró Kiállításon.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.