Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

„A március 15-i ünnepek visszaadták az önbecsülésünket”

2022.03.15
18:11
2022.03.15
20:33
Forrás
Pannon RTV
Bácskossuthfalván, a vajdasági magyarság egyik központi ünnepségén már hagyományosan ökumenikus istentisztelettel és a Kossuth-szobor megkoszorúzásával emlékeztek.

Három tanulsága van az 1848/49-es magyar forradalomnak és szabadságharcnak, az összefogás nélkülözhetetlen, a bátorság tekintélyt parancsoló erőt eredményez és szövetségesek nélkül a célok nem vihetőek sikerre - emelte ki ünnepi beszédében dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke a vajdasági magyarság egyik központi megemlékezésén Bácskossuthfalván.

Pannon RTV

A református templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődött a bácskossuthfalvi megemlékezés. A Kossuth-szobornál az óbecsei Botra férfikórus, Kőműves Noémi színész, a bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar adtak alkalmi műsort, majd Papp László, a helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte a jelenlévőket, aki elmondta: „1991 március 15-én ünnepeltünk először, meg kell hogy mondjam, hogy az ünnepségnek a fénye és aktualitása azóta sem változott és a bácskossuthfalviaknak, akarom mondani, a vajdasági magyarságnak ezek a március 15-i ünnepek visszaadták az önbecsülésünket, az önazonosságunkat megtaláltuk.”

Pannon RTV

Orbán Viktor magyar miniszterelnök levelét Pintér Attila Magyarország belgrádi nagykövete tolmácsolta.

Ünnepi beszédet mondott dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, köztársasági parlamenti listavezetője.

„A sikerhez vezető út bátorsággal, elszántsággal, állhatatossággal és kitartással van kikövezve, hiszen mindez elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a velünk élők tiszteletét kivívjuk és a velünk élők tiszteletét szövetségi rendszerré kell átalakítani, annak érdekében, hogy sikeresek legyünk. Így tettünk az elmúlt másfél évtizedben is.”

Pannon RTV

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta, ahogyan 1848-ban, úgy ma is csak az együtt akarás, az egyfelé tartás hozhat eredményt.

„Az emberek átérzik a tétnek fontosságát, átérzik a tétnek a nagyságát és többek között ennek köszönhetjük, hogy ma azt tudjuk mondani, hogy egy irányba halad a nemzet, azon túlmenően, hogy a nemzet élén olyan elkötelezett emberek vannak, akik ezt vallják és évtizedekre visszamenőleg ezt képviselik.”

A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták a világ hetedik legrégebbi Kossuth-szobrát Bácskossuthfalván.

Bácskossuthfalva
március 15.
1848-49-es forradalom és szabadságharc
megemlékezés
Dr. Pásztor Bálint
Pásztor István

Most

18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.