Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

A második világháború eseményeiről emlékeztek meg Újvidéken

2021.07.07
16:15
2021.07.07
18:50
Forrás
Pannon RTV
1941-ben ezen a napon indult meg több felkelés is a régióban. Az Ürögi-hágón álló Szabadság emlékműnél a helyezték el az emlékezés virágait.

A Fruška gorán 70 éve felállított Szabadság elnevezésű emlékmű azoknak állít emléket, akik a háború alatti felkelések során életüket vesztették. Az eseményre a régió más részeiről is érkeztek résztvevők.

Hanti Vilmos, az Ellenállók Nemzetközi Szövetségének elnöke: „Mi rendkívül fontosnak tartjuk azt, hogy 80 évvel ezelőtt a Hitleri Németország ellen elindult az a felkelés, amely folytatódott szerte Európában, és ebben végül is az egykori Jugoszlávia példát mutatott.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A résztvevők az emlékezés fontosságát hangsúlyozták.

Jovo Baroševčić, a Népfelszabadító Háború Harcosai Szövetségének vajdasági elnöke: „Manapság, amikor szabadságban élünk, tanítanunk kell a fiatal nemzedékeket, hogy tegyenek meg mindent, hogy a fasizmus a múltban maradjon, és hogy soha többé ne éledjen fel a náci ideológia ezeken a tájakon, de máshol se a világban.”

A megemlékezésen részt vett Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke is.

„Manapság ez a harc az új munkahelyekért vívott harcot jelenti, a harcot minden család sikeréért, az új utakért, új iskolákért, új gyárakért. Ez volt az ő álmuk. Ez volt az áldozat, amit ők adtak.”

Az eseményen az emlékezés virágait mások mellett Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke is elhelyezte, de részt vettek a rendezvényen Oroszország és Fehéroroszország nagykövetségeinek illetékesei és a Szerbiai Katonaság képviselői is.

Újvidék
második világháború
megemlékezés

Most

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.

Ki lett a parasztolimpia legjobbja?

Egy év kényszerpihenő után újra megtartották a Moholi Parasztolimpiát és Főzőversenyt, amely immáron hagyományosnak számító rendezvény a Tisza-mentén élő mezőgazdasággal foglalkozó emberek életében. Nagy volt az érdeklődés idén.