Ugrás a tartalomra
Pixabay/Al3xanderD

A maszk hordása életet ment

2020-10-17
10:51
2020-10-17
15:28
Forrás
Szerbiai RTV
Kevesebb kellemetlenséggel jár a maszk viselése, mint a koronavírus szervezetben való megjelenése - erről beszélt dr. Predrag Kon a Szerbiai RTV műsorában.

A maszk viselése életet ment, ezt mutatja az utóbbi időszak tapasztalata is - nyilatkozta dr. Darija Kisić Tepavčević a Szerbiai RTV műsorában. A Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese kiemelte, a felmérések szerint Európában a lakosság hatvan százaléka betartja a maszk viselésére vonatkozó szabályokat. Ha ez az érték elérné a 95 százalékot, akkor az 300 ezer megmentett életet jelentene az év végéig a kontinensen.

„Az új fertőzöttek több mint 80 százaléka hatvan év alatti. Főként vagy a munkaképes lakosság érintett, vagy a fiatal felnőttek, akik a legtöbbet mozognak, legtöbbet járnak ki. Így jutunk el a különféle gyülekezésekhez, munkaközösségekhez, azt tapasztaljuk, hogy ezek azok a helyek, ahol átadódik a vírus, és sajnos ezután a családokba is bekerül” - magyarázta dr. Darija Kisić Tepavčević.

A büntetéstől jobban tartunk, mint a haláltól - ezt már dr. Predrag Kon nyilatkozta a Szerbiai RTV Oko című műsorában. A járványügyi szakorvos úgy fogalmazott, ebben a pillanatban a maszk viselése helyettesíti a kijárási tilalmat. Kon az iskolák esetleges bezárásáról szóló hírekre is reagált: „Ismert, hogy állandóan viselni kell a maszkot, kivéve, amikor a padban ülnek. Ezt ellenőrzés alatt tartjuk. Nincs ok arra, hogy a tantermi oktatás megszüntetésén gondolkozzunk, de ez nem jelenti azt, hogy nem követjük a helyzetet. Jelenleg nincs ok erre, mert az iskolákban nem adják át a vírust.”

Kon kiemelte, a környező országokban súlyos a helyzet, vigyáznunk kell, hogy Szerbiában ne váljon azzá. A maszk viselése kevesebb kellemetlenséggel jár, mint a koronavírus elkapása - hangsúlyozta a szakember.

maszk
Darija Kisić Tepavčević
védőintézkedés
koronavírus
Predrag Kon

Most

21:15

Ökoturizmus két keréken

Kerékpárosok részére épült fából, rusztikus pihenőhely Ludason. Az EcoVeloTour projekt az ökoturizmus valamint a kerékpáros turizmus integrálását célozza meg.
19:51, Frissítve: 19:59

Koronavírus-járvány Európában

A koronavírus-járvány lassítása érdekében Lengyelországban zárva tartják a temetőket, Olaszországban naponta mintegy ezren kerülnek kórházba, meghosszabbították a szükségállapotot Csehországban, gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában.
18:26, Frissítve: 20:10

Mini-Schengen online csúcs

Három témakörben tartott virtuális találkozót Aleksandar Vučić szerb államfő, Edi Rama albán kormányfő és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök.

Népszerű