Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Matematika, fizika, sakk... Ez gyerekjáték!

2019-09-21
11:31
2019-09-21
17:55
Forrás
Pannon RTV
Játékosan tanulni matematikát, fizikát vagy éppen sakkot - ez a célja a Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola szabadkai műhelymunkáinak.

A tanévnyitót ma tartották az Ivan Sarić Műszaki Iskolában. Az eseményt az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte. A műhelymunkák nyitottak és ingyenesek minden diák számára.

Két egyjegyű páros szám összege 14. Mennyi a két szám különbsége? - hangzott a bemelegítő kérdés az ötödikesek matematika csoportjában. A válasz pedig villámgyorsan meg is érkezett: 2. Mert hogy 8+6=14. Más kombináció nem jöhet szóba - mondták kórusban a gyerekek. Így 8-6=2. A helyes eredmény percek alatt a táblára került.

Az órákon valójában nem is oktatás zajlik, sokkal inkább a gyermekek érdeklődésének felkeltése a cél. A csoportvezetők szeretnék megmutatni, hogy a matematika és a fizika sokkal több, mint amennyit arról az iskolában tanítanak. A 24. alkalommal megszervezett eseményre egész Vajdaságból érkeztek diákok. Živanac Heléna például Újvidékről, és annak ellenére, hogy negyedikes, az ötödikesek csoportjában dolgozott: „Ez a negyedik évem, hogy ide járok. Anyukám matektanárnő, én szeretek matekozni és ez nekem érdekes” - mondta a szorgalmas lány.

A diákoknak az idei tanévben 13-szor lesz alkalmuk részt venni a képzésen, amely egyben versenyfelkészítő is. Egy-egy óra 90 percig tart. Összesen 14 csoportban zajlik a tehetségfejlesztés matematika, fizika és sakk csoportban. „Semmiféle kritérium nincs, és nem is kell jelentkezni, csak el kell jönni. Ha van kérdésük, nyugodtan fel lehet nekünk tenni, szívesen válaszolunk a Facebookon is és telefonon is elérnek bennünket. Semmiféle előzetes jelentkezésre nincs szükség. Az sem feltétel, hogy magasabb szinten tudja a matematikát. Jöjjön el, amíg jól érzi magát, amíg megtalálja az élményt, amit mi szeretnénk átadni, addig nagyon szívesen látjuk” - hívogatta az érdeklődőket Tóth Gabriella csoportvezető.

A diákok legközelebb október 5-én vehetnek részt a műhelymunkákon. Azok is csatlakozhatnak, akik az első órán még nem tudtak megjelenni.

matematika
fizika
sakk
Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola
Szabadka
műhelymunka
Tóth Gabriella

Most

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.