Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Matematika, fizika, sakk... Ez gyerekjáték!

2019-09-21
11:31
2019-09-21
17:55
Forrás
Pannon RTV
Játékosan tanulni matematikát, fizikát vagy éppen sakkot - ez a célja a Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola szabadkai műhelymunkáinak.

A tanévnyitót ma tartották az Ivan Sarić Műszaki Iskolában. Az eseményt az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte. A műhelymunkák nyitottak és ingyenesek minden diák számára.

Két egyjegyű páros szám összege 14. Mennyi a két szám különbsége? - hangzott a bemelegítő kérdés az ötödikesek matematika csoportjában. A válasz pedig villámgyorsan meg is érkezett: 2. Mert hogy 8+6=14. Más kombináció nem jöhet szóba - mondták kórusban a gyerekek. Így 8-6=2. A helyes eredmény percek alatt a táblára került.

Az órákon valójában nem is oktatás zajlik, sokkal inkább a gyermekek érdeklődésének felkeltése a cél. A csoportvezetők szeretnék megmutatni, hogy a matematika és a fizika sokkal több, mint amennyit arról az iskolában tanítanak. A 24. alkalommal megszervezett eseményre egész Vajdaságból érkeztek diákok. Živanac Heléna például Újvidékről, és annak ellenére, hogy negyedikes, az ötödikesek csoportjában dolgozott: „Ez a negyedik évem, hogy ide járok. Anyukám matektanárnő, én szeretek matekozni és ez nekem érdekes” - mondta a szorgalmas lány.

A diákoknak az idei tanévben 13-szor lesz alkalmuk részt venni a képzésen, amely egyben versenyfelkészítő is. Egy-egy óra 90 percig tart. Összesen 14 csoportban zajlik a tehetségfejlesztés matematika, fizika és sakk csoportban. „Semmiféle kritérium nincs, és nem is kell jelentkezni, csak el kell jönni. Ha van kérdésük, nyugodtan fel lehet nekünk tenni, szívesen válaszolunk a Facebookon is és telefonon is elérnek bennünket. Semmiféle előzetes jelentkezésre nincs szükség. Az sem feltétel, hogy magasabb szinten tudja a matematikát. Jöjjön el, amíg jól érzi magát, amíg megtalálja az élményt, amit mi szeretnénk átadni, addig nagyon szívesen látjuk” - hívogatta az érdeklődőket Tóth Gabriella csoportvezető.

A diákok legközelebb október 5-én vehetnek részt a műhelymunkákon. Azok is csatlakozhatnak, akik az első órán még nem tudtak megjelenni.

matematika
fizika
sakk
Szabadka
műhelymunka
Tóth Gabriella

Most

12:23

Falutakarítási akció Horgoson

Mintegy 25 önkéntes gyűlt össze ma a Művelődési Ház mellett Horgoson. Füvet vágtak, gereblyéztek és szemetet szedtek. A céljuk az volt, hogy a falu egyik legforgalmasabb része megszépüljön.

Népszerű