Ugrás a tartalomra

Még mindig sokan dohányoznak Európában

2024.01.17
10:26
Forrás
FoNet
Az európai lakosok negyede cigarettázik. A WHO szerint lassan csökken a dohányosok száma.

Bolygónk minden ötödik lakója dohányzik. Ez javulást jelent 20-25 évvel ezelőtthöz képest, amikor minden harmadik ember gyújtott rá. A dohányzók csökkenése folytatódni fog a következő években is - áll az Egészségügyi Világszervezet most közzétett jelentésében, amelyben a dohányfogyasztást vizsgálta 2000-től, és előrejelzést készített 2030-ig.

Tavaly a 15 évnél idősebb populációból 1 milliárd 250 millió fő dohányzott, az évezred elején jóval többen voltak, 1 milliárd 340 milliónyian. A WHO szerint 2030-ra még kevesebben, 1 milliárd 200 millióan lesznek a dohányosok, annak ellenére, hogy a Föld lakóinak száma nőni fog.

Jelenleg Délkelet-Ázsiában és Európában cigarettáznak a legtöbben, ahol a lakosság negyede függő.

A WHO azt is közölte, hogy a dohányzás miatt évente 8 millió ember hal meg, és még 1,3 millió személy mint passzív dohányos.

dohányzás
cigaretta
WHO

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.