Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelic/bs

Megállapodás a Szerb Pravoszláv Egyház és Montenegró között

2022.06.30
16:27
Forrás
Szerbiai RTV
Megszületett az elvi megállapodás a Szerb Pravoszláv Egyház és Montenegró közötti alapszerződésről.

Erről számoltak be találkozójukat követően Porfirije szerb pátriárka és Dritan Abazović montenegrói kormányfő. A két fél közötti alapszerződés szövegét összehangolták, de ezt a Szerb Pravoszláv Egyház Zsinatának még jóvá kell hagynia, a dokumentum aláírására csak ezt követően kerülhet majd sor. Porfirije szerb pátriárka szerint fontos, hogy az egyháznak tisztelnie kell annak az országnak a törvényeit, ahol működik. A felek közötti szerződés pedig tartalmazza az állam kötelezettségeit az egyház felé, ami fordítva is igaz. Dritan Abazović szerint Montenegró világi állam, így pedig, ha minden a tervek szerint halad, akkor a két fél közötti alapszerződés a kölcsönös tisztelet jegyében fog megvalósulni. A dokumentumot a tervek szerint Montenegróban írják majd alá a felek.

Szerb Pravoszláv Egyház
Montenegró

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.