Ugrás a tartalomra

Megemlékezés Belgrádban

2019.11.05
14:09
2019.11.05
17:37
Forrás
Pannon RTV
Megemlékezést tartottak az Osztrák-Magyar Monarchia katonáinak síremlékénél a belgrádi Újtemető elkülönített parcellájában kedden.

A koszorúzáson az egykor egymás ellen harcoló felek, vagyis a korábbi antant hatalmak és a központi hatalmak országainak képviselői is elhelyezték a kegyelet virágait.
Az első világháború első komoly hadműveletei Szerbia ellen kezdődtek meg. Az Osztrák-Magyar Monarchia 1914. július 28-án hadat üzent Szerbiának, hiszen a balkáni államot tartotta felelősnek Ferenc Ferdinánd trónörökös haláláért. A világháború azonban alapjaiban változtatta meg a történelmet az egész kontinens számára – hangsúlyozta Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete a megemlékezésen: „Az első világháború nagyon komoly mérföldkő volt több szempontból is, hiszen gyakorlatilag pontot tett Európa történelmének egy hosszú, meghatározó időszakára. Ez volt az az időszak, amelyet követően birodalmak omlottak össze, birodalmak estek szét, új államok jöttek létre, Magyarország szétdarabolása is a trianoni békediktátum által erre az időszakra esik.”

Az első világháború idején elhunyt osztrák és magyar katonák számára a belgrádi Újtemető elkülönített parcellájában állítottak síremléket. A feljegyzések szerint itt mintegy 3500 katona nyugszik.
Balogh István magyar gyalogos elsőként esett el Belgrádban az I. világháborúban, sírját, illetve a világháború idején Belgrádban elesett katonák síremlékét nagykövetek, valamint katonai attasék, illetve a szerb vezérkar és a kormány képviselői koszorúzták meg.

Belgrád
megemlékezés
Pintér Attila

Most

13:11, Frissítve: 13:21

Tizenhatan vehették át diplomájukat Zentán

A kertész- és mezőgazdasági mérnök szakon végzett hallgatók diplomaosztóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában tartották. Az eseménynek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központja adott otthont.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.