Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Megérkezett Budapestre Lana Jovanović

2021.06.09
16:00
2021.06.11
14:53
Forrás
Pannon RTV
Az SMA-s szerbiai kislányt mostantól a Bethesda Gyermekkórházban kezelik. Lana 11 hónapos volt, amikor a család az Egyesült Államokba utazott, ahol meg is kapta a génterápiát. Egy vírusfertőzés miatt, azonban csak most tudtak Budapestre repülni.
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Megkönnyebbültünk és sokkal boldogabbak vagyunk most, hogy itt lehetünk Budapesten - mondta el stábunknak Aleksandra Jovanović, Lana édesanyja.

„ Hogy őszinte legyek, nem voltunk ott annyira megelégedve a fizikoterápiás kezeléssel, és amikor láttuk, hogy a kis Olivér mennyit fejlődött, akkor láttuk csak igazán, hogy mennyire jó ez a csapat itt, Budapesten. Ezért szerettünk volna idejönni.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Lana most az intenzív osztályon van, édesanyjával öt napig teljes izolációban lesznek – mondta el stábunknak dr. Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója. A Zolgensma team vezető orvosa kiemelte: „Az Amerikai Egyesült Államokból kapott információk és egészségügyi dokumentumok alapján egy vírusos tüdőgyulladás rontotta az ő állapotát, ami miatt erélyesebb gépi lélegeztetésre szorult. Jelenleg úgy tűnik, hogy ezen a súlyos fertőzésen már túl van, de még mindig elég magas lélegeztetési paraméterekkel kell a saját légzését támogatni.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Dr. Mikos Borbála hozzátette, Lanára most részletes állapotfelmérés vár. Lana tavaly év végén kapta meg a génterápiát az Egyesült Államokban, szülei azonban a Bethesda Gyermekkórházban zajló munka láttán úgy döntöttek, lányuknak is ezt az ellátást szeretnék.

Lana édesanyja hozzátette: „A jótündéreink Murinai Móni, az Elimo Angyali Hálakő Minden Gyermekért Alapítvány alapítója és Gajdos Bajusz Zolna, a Vajdasági Jótékonysági Licit Facebook csoport létrehozója voltak. Ők segítettek nekünk, méghozzá nagyon sokat. Ők közvetítettek a doktornő, illetve a kórház és közöttünk. Amint elküldtük a kérésünket, azonnal válaszoltak, és mindjárt megmondták, hogy mikor tudják fogadni Lanát, és ami Lana elszállásolását illeti, ebben a tekintetben is segítettek, el se tudom mondani, hogy mennyire gyorsak, hatékonyak, és tökéletesen szívélyesek és kedvesek voltak velünk, úgyhogy csak jókat tudok mondani róluk valóban.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Aleksandra elmondta, Lana megbetegedése miatt a tervezettnél tovább kellett az Egyesült Államokban maradniuk, ahol - mint kiderült - kéthetes intenzív ellátás félmillió dollárba kerül. Ez csak megerősítette őket abban, hogy Budapestre jöjjenek. A kórházi számla rendezéséhez segítségre lenne szükségük, így aki teheti, küldje el a 808-as kódot a 3030-as számra, így 200 dinárral tudja támogatni Lanát és a szüleit.

Lana Jovanović
SMA-1 betegség
Bethesda Gyermekkórház
dr. Mikos Borbála

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:58, Frissítve: 21:14

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
19:16

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.
17:34, Frissítve: 19:15

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.
16:22, Frissítve: 17:28

Módosult a tartomány idei költségvetése

Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.