Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Megérkezett Vajdaságba a Betlehemi Békeláng

2017-12-20
20:27
2017-12-21
20:16
Forrás
Pannon RTV
A láng a szabadkai Munkás Jézus templomban ég tovább, ahonnan bárki továbbviheti. Szabadkára Magyarországról érkezett meg a láng a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség jóvoltából.

Rövid köszöntővel, majd a szabadkai 52. számú Kosztolányi Dezső cserkész csapat betlehemezős csoportjának előadásával tették ünnepélyesebbé a Betlehemi Békeláng átadását.

A Betlehemi Békeláng akciót 31 éve szervezik meg. 1986 óta minden évben egy gyermek Betlehemben meggyújt egy kis lángot az állandóan égő mécsesből, amelyet aztán repülővel Ausztriába szállítanak. Innen gyertyát gyújtva cserkészek és fiatalok viszik tovább számos európai ország templomába.

Farkas Zsuzsanna, alelnök, Vajdasági Magyar Cserkészszövetség: „Itt van egy központi Békeláng átadó ünnepség, ahol körülbelül 1000-1500 cserkész vesz részt minden évben a világ különböző tájairól, Ausztráliától Amerikáig. Innen kerül Szegedre, ahonnan a Fogadalmi templomból, a Dóm templomból hoztam én át Szabadkára. A mai nap folyamán a Ferences rendházban Újvidéken került átadásra, valamint az MNT-nek ma délután.”

Vajdaságban a Munkás Jézus templomban őrzik a lángot, amely a béke hírnöke.

Szakály József, plébános, Munkás Jézus templom, Szabadka: „Betlehemben a világ világossága jött erre a világra hitünk szerint, éppen ezért ez egy olyan szép szimbólum, mint amilyen a föltámadási szertartásban a húsvéti gyertyáról meggyújtott és továbbadott gyertyaláng, ami viszont a krisztusi föltámadást és a bűnből való szabadulást és szabadságot jelképezi. Tehát valahol szeretnénk csatlakozni ahhoz a csodálatos békevágyhoz, amit Betlehem és a betlehemi istálló szimbolizál.”

A Betlehemi Békelángot országról országra viszik december 24-ig, mindeközben nem aludhat ki.

 

Munkás Jézus
Betlehemi Békeláng

Most

19:06, Frissítve: 19:17

Változékony marad az idő

Továbbra is változékony időjárásra számíthatunk térségünkben. Szombaton felszakadozik a felhőzet, vasárnap hóesés is lehet. A jövő hét elején borongós idő, majd időszakos napsütés is várható.
17:37, Frissítve: 17:50

Elhunyt John Barton rendező

John Barton a Royal Shakespeare Company társalapítója volt. A halálhírről a társulat számolt be. A rendező 89 éves korában hunyt el.

Népszerű

Cvijan család háza

Segítsünk a szabadkai Cvijan családnak

Egy hete nincs áram a szabadkai Cvijan család házában, mert nincs miből fizetni a számlát. Heten élnek együtt egy háztartásban. Zsuzsanna egyedülálló anyukaként neveli két gyermekét.