Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Megérkezett Vajdaságba a Betlehemi Békeláng

2017-12-20
20:27
2017-12-21
20:16
Forrás
Pannon RTV
A láng a szabadkai Munkás Jézus templomban ég tovább, ahonnan bárki továbbviheti. Szabadkára Magyarországról érkezett meg a láng a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség jóvoltából.

Rövid köszöntővel, majd a szabadkai 52. számú Kosztolányi Dezső cserkész csapat betlehemezős csoportjának előadásával tették ünnepélyesebbé a Betlehemi Békeláng átadását.

A Betlehemi Békeláng akciót 31 éve szervezik meg. 1986 óta minden évben egy gyermek Betlehemben meggyújt egy kis lángot az állandóan égő mécsesből, amelyet aztán repülővel Ausztriába szállítanak. Innen gyertyát gyújtva cserkészek és fiatalok viszik tovább számos európai ország templomába.

Farkas Zsuzsanna, alelnök, Vajdasági Magyar Cserkészszövetség: „Itt van egy központi Békeláng átadó ünnepség, ahol körülbelül 1000-1500 cserkész vesz részt minden évben a világ különböző tájairól, Ausztráliától Amerikáig. Innen kerül Szegedre, ahonnan a Fogadalmi templomból, a Dóm templomból hoztam én át Szabadkára. A mai nap folyamán a Ferences rendházban Újvidéken került átadásra, valamint az MNT-nek ma délután.”

Vajdaságban a Munkás Jézus templomban őrzik a lángot, amely a béke hírnöke.

Szakály József, plébános, Munkás Jézus templom, Szabadka: „Betlehemben a világ világossága jött erre a világra hitünk szerint, éppen ezért ez egy olyan szép szimbólum, mint amilyen a föltámadási szertartásban a húsvéti gyertyáról meggyújtott és továbbadott gyertyaláng, ami viszont a krisztusi föltámadást és a bűnből való szabadulást és szabadságot jelképezi. Tehát valahol szeretnénk csatlakozni ahhoz a csodálatos békevágyhoz, amit Betlehem és a betlehemi istálló szimbolizál.”

A Betlehemi Békelángot országról országra viszik december 24-ig, mindeközben nem aludhat ki.

 

Munkás Jézus
Betlehemi Békeláng

Most

18:24, Frissítve: 18:31

Mindent a Batyuba!

Július utolsó hetében tartják Zentagunarason a legnagyobb délvidéki népművészeti tábort, a Batyu tábort. A programra idén is majd’ háromszáz fiatalt várnak.
15:22, Frissítve: 17:00

A Lány című film nyerte az Arany torony-díjat

Lukas Dhont belga rendező Lány című filmje érdemelte ki az Arany torony-díjat az Európai Filmek 25. Palicsi Fesztiválján. A filmkedvelők a tegnapi záróceremónia után még két alkotást nézhettek meg.
13:35, Frissítve: 15:32

Strandolás a Tisza-parton

A nyári melegben aligha találunk jobb kikapcsolódást, mint a strandolást. A magyarkanizsai Tisza-parton minden lehetőség adott, hogy kihasználjuk ezt.

Népszerű

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.
Budai Dániel

Meghalt a 15 éves Budai Dániel

A szabadkai fiú az egyik belgrádi gyermekkórházban töltötte utolsó perceit. Budai Dánielnek szív- és tüdőátültetésre lett volna szüksége, amiről korábban a Pannon RTV is beszámolt.