Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Megérkezett Vajdaságba a Betlehemi Békeláng

2017.12.20
20:27
2017.12.21
20:16
Forrás
Pannon RTV
A láng a szabadkai Munkás Jézus templomban ég tovább, ahonnan bárki továbbviheti. Szabadkára Magyarországról érkezett meg a láng a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség jóvoltából.

Rövid köszöntővel, majd a szabadkai 52. számú Kosztolányi Dezső cserkész csapat betlehemezős csoportjának előadásával tették ünnepélyesebbé a Betlehemi Békeláng átadását.

A Betlehemi Békeláng akciót 31 éve szervezik meg. 1986 óta minden évben egy gyermek Betlehemben meggyújt egy kis lángot az állandóan égő mécsesből, amelyet aztán repülővel Ausztriába szállítanak. Innen gyertyát gyújtva cserkészek és fiatalok viszik tovább számos európai ország templomába.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Farkas Zsuzsanna, alelnök, Vajdasági Magyar Cserkészszövetség: „Itt van egy központi Békeláng átadó ünnepség, ahol körülbelül 1000-1500 cserkész vesz részt minden évben a világ különböző tájairól, Ausztráliától Amerikáig. Innen kerül Szegedre, ahonnan a Fogadalmi templomból, a Dóm templomból hoztam én át Szabadkára. A mai nap folyamán a Ferences rendházban Újvidéken került átadásra, valamint az MNT-nek ma délután.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Vajdaságban a Munkás Jézus templomban őrzik a lángot, amely a béke hírnöke.

Szakály József, plébános, Munkás Jézus templom, Szabadka: „Betlehemben a világ világossága jött erre a világra hitünk szerint, éppen ezért ez egy olyan szép szimbólum, mint amilyen a föltámadási szertartásban a húsvéti gyertyáról meggyújtott és továbbadott gyertyaláng, ami viszont a krisztusi föltámadást és a bűnből való szabadulást és szabadságot jelképezi. Tehát valahol szeretnénk csatlakozni ahhoz a csodálatos békevágyhoz, amit Betlehem és a betlehemi istálló szimbolizál.”

A Betlehemi Békelángot országról országra viszik december 24-ig, mindeközben nem aludhat ki.

 

Munkás Jézus
Betlehemi Békeláng

Most

17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.
16:51, Frissítve: 16:56

Nagy ho-ho-horgász gyerekek

Egyhetes ifjúsági horgásztábort tartanak a Péterrévéhez közeli Csík-ér partján. Az esemény a Mohol Sporthorgász Egyesület szervezésében valósult meg.
16:49, Frissítve: 20:07

KORszintézis

KORszintézis címmel szervezték meg a Topolyai Művésztelep idei nyári alkotótáborát. A vajdasági művészek a tábor első napjaiban a város kültéri alkotásait tekintették meg, melyek inspirációul szolgálnak az alkotáshoz.

Népszerű