Ugrás a tartalomra

Meggyúlt az első gyertya a csantavéri óriáskoszorún

2023.12.03
12:47
2023.12.03
16:13
Forrás
Pannon RTV
Advent első vasárnapja van, meggyúlt az első gyertya a koszorún. Csantavéren is összegyűltek az emberek a központban, ahol karácsonyi dalok kíséretében fellobbant az első gyertya lángja a Páduai Szent Antal templom előtti koszorún.

Vidám karácsonyi dalok kíséretében egy csantavéri testvérpár, Ozsvár Dániel és Martin gyújtotta meg az első adventi gyertyát a Páduai Szent Antal templom előtti koszorún.

„Nagyon jó érzés. Még sosem éreztem magam így. Szoktam itt néha segíteni és szeretek is, mert összegyűlnek az emberek, akiket szeretünk.”

„Nekem az a fő, hogy itt leszünk, mindenki. Szeretem, hogy mindenki összegyűlik.”

A falu apraja és nagyja is részese szeretett volna lenni a gyertyagyújtásnak.

Pap Alisa, Pap Panka
„ Mit csinálsz a karácsonyi időszakban?
- Építek hóembert.
- És díszítitek már otthon a fát?
- Igen
- Hogy fog kinézni?
- Minden díszekkel.
- Te is mesélsz, hogy készülsz a karácsonyra? Várod-e már?
- Igen
-Miért szereted a karácsonyt?
- Nagyon szeretem a karácsonyokat.”


A legtöbb családba már beköszöntött az ünnepi hangulat. A sok teendő mellett a közös karácsonyfa díszítés, sütkérezés, és az egymással töltött idő teszi szebbé a napokat.

Pap Sztella: „A szeretet ünnepét nincs olyan ember, aki ne várná. Próbálunk jótékonykodni. Természetesen most vásárolunk be, utána sütünk-főzünk, utána együtt a családdal megünnepeljük ezt a szép ünnepet.”

Vannak, akik attól tartanak, hogy hamarosan elavulnak az ünnepi hagyományok. A legtöbben otthonosan, szűk családi körben, de kitartóan őrzik a szokásokat.

Danyi József: „Az ünnepeket tartjuk, olyan háziasan. Kimegy már a divatból lassan, mint a búcsúfélék, azok is megszűnnek lassan. De azért csak-csak tartjuk. Ez a hithez tartozik.”

Miután a koszorú első gyertyája meggyúlt, Koleszár József plébános röviden összefoglalta az adventi időszak történetét és fontosságát.

„Ezzel az időszakkal, ami egy négyhetes időszak, a hatodik századtól ünnepli a nyugati egyház. A karácsonyt megelőző időszak. Gyakorlatilag felkészülünk a nagy eseményre, Krisztus születésére. Ugyanakkor megemlékezünk az emberiség több évezreden keresztül tartó várására is, ami valójában a bűnbánatnak és az Isten utáni vágyakozásnak volt az időszaka.”

A hagyományok szerint ilyenkor a pap lila miseruhát vagy stólát visel, illetve az adventi koszorún elsőnek meggyulladó gyertya színe is lila. A szokás szerint a katolikus adventi koszorúra 3 db lila és egy rózsaszín gyertyát helyeznek. A lila a böjtnek a színe, míg a rózsaszín pedig az örömé.

Az ünnepi időszak a legtöbb embernek az ajándékok beszerzéséről, a karácsonyi menü elkészítéséről és a rohanásról szól, miközben az advent igazából a hitről, az örömről és a szeretetről kellene, hogy szóljon. Amennyire lehetőségünk van, ebben az időszakban igyekezzünk egy kicsit lelassulni, lelkileg elmélyülni, szeretteinkkel időt tölteni, jótékonykodni és hitünket elmélyíteni.

A közös gyertyagyújtás a 10 órai szentmisével zárult a csantavéri Páduai Szent Antal templomban, amelyet Koleszár József, plébános tartott.

Csantavér
óriáskoszorú
advent
első vasárnap
Páduai Szent Antal templom

Most

Népszerű