Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Megkezdődött az ortodox karácsonyi ünnepkör

2022.01.05
08:44
2022.01.05
08:50
Forrás
Szerbiai RTV
Az ortodox egyház és a hívők számára a mai nap is az ünnep része. Ilyenkor, a szenteste előtti napon készítik el a karácsonyi ételeket.

A szerb hagyományok szerint a karácsonyt három napig ünneplik, január 7-én, 8-án és 9-én, de ünnepnapként tartják számon a mai tucindant, és a holnapi szentestét is. Ma készítik el a karácsonyi sültet, a közhiedelem szerint ettől függ a ház szerencséje és jóléte. A városokban a húst megvásárolják, míg a falvakban sokkal korábban kiválasztják az ünnepi sülthöz a malacot vagy a bárányt, és külön etetik. Van, ahol pulykát, libát vagy csirkét is készítenek. A hiedelem szerint semmit sem szabad ma kiadni a házból, mert akkor egész évben csak távozni fognak a dolgok abból a háztartásból. Ma van csodatévő Szent Naum napja is, aki Cirill és Metód tanítványa volt, gyógyító erejéről volt híres, és kolostort építtetett az Ohridi-tó partján. 

ortodox
ortodox karácsony
ortodox keresztény

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.