Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Megkezdődtek a kisérettségik

2019-06-17
13:33
2019-06-18
09:34
Forrás
Pannon RTV
Kisérettségiznek mától a nyolcadikosok Szerbiában. A diákokra szerdáig, három nap alatt három feladatsor vár. Ma elsőként anyanyelvből töltötték ki a teszteket.

Névsorolvasással kezdődött a kisérettségi a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola udvarán. Itt 89-en tették próbára a tudásukat. A tornaterem megtelt végzősökkel. Miután mindenki elfoglalta a helyét, és elolvasta a szabályzatot, kezdődhetett az anyanyelvi teszt kitöltése. A diákoknak 120 perc, azaz két óra állt rendelkezésre.

Milijana Miletić, kisérettségiző, Széchenyi István Általános Iskola, Szabadka: „Nagyon sokszor mondták, hogy ez nehezebb lesz mint a próbán volt, ez azonban nem igaz. Szerintem közepesre sikerült, körülbelül 11 pontra számítok.”

Ebben az évben mintegy 70 ezer diák tesz kisérettségit Szerbiában. A hétfői anyanyelvi tesztek után kedden a matematika, szerdán pedig az úgynevezett kombinált, vagyis az egyéb tantárgyakat összefoglaló feladatsor várja a diákokat. A szabályok szerint a felügyelő tanároknak más-más intézményekből kell érkezniük. A Széchenyibe a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolából jöttek a tanárok. Némedi Retek Zsuzsanna felügyelő tanár elárulta, hogy a diákoknak nem kell sokat várniuk az eredményekre, mert az előzetes eredmények már a teszt napján megjelennek. Hozzátette, hogy a végleges eredményeket pedig a kisérettségit követő napokban teszik közzé.

A kisérettségi eredményétől függ, hogy a diákok mely középiskolába juthatnak be. A korábbi évek visszaélései miatt szigorú biztonsági intézkedéseket alkalmaz az oktatási minisztérium a tesztek felügyeleténél. A tesztek nyomtatása és szállítása során a Belügyminisztérium munkatársai ügyeltek arra, hogy a kijelölt személyeken kívül senki se férhessen hozzá a feladatsorokat tartalmazó zsákokhoz.

A 2019-es magyar nyelv és irodalom kisérettségi javítási és pontozási útmutatója

A 2019-es magyar nyelv és irodalom kisérettségi megoldókulcs

kisérettségi

Most

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.