Ugrás a tartalomra

Megnyílt Magyarország tiszteletbeli konzulátusa Újvidéken

2020.10.15
15:15
2020.10.15
21:13
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában Belgrád, Kragujevac és Niš után ez a negyedik ilyen formájú magyar diplomáciai képviselet.

A tiszteletbeli konzulnak Zavarkó Árpád, újvidéki ügyvédet választották, aki 18 éve foglalkozik gazdasági ügyekkel. Elmondta, reméli, hogy sokéves tapasztalata és kapcsolatrendszere előnyt jelenthet új feladatköre ellátásához, amely csakúgy, mint a többi tiszteletbeli konzulé, a szerb-magyar gazdasági kapcsolatok előremozdítása: Magyarországon állandóan pályázatok vannak kiírva, és fejeződnek be, amelyek arra összpontosítanak, hogy többek között a Vajdaságba fektessenek be infrastruktúrát, pénzeket, amellyel tulajdonképpen mindkét országnak haszna van. Maga a diplomáciai kapcsolat, az embereknek óriási haszna lesz ebből.”

A szerb-magyar gazdasági kapcsolatok előremozdításában nagy szerepük van a tiszteletbeli konzuloknak - mondta el a megnyitón Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete. Hozzátette, szeretnék egész Szerbiát lefedni tiszteletbeli konzulátusokkal, mivel az eddigi tapasztalatok pozitívak.

Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete: „A nagykövetség és a szabadkai főkonzulátus nem tud mindenhol ott lenni, bár nyilván törekszünk erre, de ugyanakkor azzal, hogy tiszteletbeli konzulokat nevezünk ki az ország különböző pontjain, különböző városokban, akik az ország különböző régióiban tevékenykednek, hogy azt a hiányosságot, amit a nagykövetség, vagy a konzulátus nem tud betölteni, ezeknek a kollégáknak, barátoknak a segítségével könnyebben tudjuk megoldani.”

Szerbia nyugati részén nincs még tiszteletbeli konzulátus, itt tervezik a következő megnyitását - tette hozzá a nagykövet. Annak ellenére, hogy a tiszteletbeli konzulátusok okiratok kiadására nem jogosultak, a lakosok bármilyen kérdéssel fordulhatnak hozzájuk.

Újvidék
tiszteletbeli konzulátus
Zavarkó Árpád
Pintér Attila

Most

13:11, Frissítve: 13:21

Tizenhatan vehették át diplomájukat Zentán

A kertész- és mezőgazdasági mérnök szakon végzett hallgatók diplomaosztóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában tartották. Az eseménynek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központja adott otthont.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.