Ugrás a tartalomra
retkebolesti.com

Megnyílt a ritka betegségek balkáni adatbázisa

2020-09-24
12:42
2020-09-24
12:50
Forrás
Szerbiai RTV
A regionális projekthez Szerbia, Horvátország, a boszniai Szerb Köztársaság, Montenegró és Észak-Macedónia csatlakozott. Az adatbázis a retkebolesti.com oldalon található.

Az adatbázis négyezer ritka betegséggel kapcsolatos információt tartalmaz.

Nem csak a betegségekről lehet többet olvasni, hanem létezik fórum is a páciensek és az orvosok számára. Akár tanácsot is kérhetnek egymástól, ha szükség van rá. Ez azért fontos, magyarázta a projekt koordinátora, Bojana Mirosavljević, akinek a gyermeke egy ritka betegségben hunyt el, mert a betegek és az orvosok közül sokan nem tudnak eléggé angolul, főleg nem a szakmai angol nyelvet, a ritka betegségek információi pedig csak angolul találhatók meg az Orphanet európai portálon.

A ritka betegségek balkáni adatbázisa még nem végleges, a projekt folytatódik, de jó alapot nyújt ahhoz, hogy javuljon a páciensek helyzete - mondta a koordinátor. A portál címe: retkebolesti.com.

ritka betegség
betegség
információ
adatbázis
Balkán
fórum
betegek
orvos

Most

21:15

Ökoturizmus két keréken

Kerékpárosok részére épült fából, rusztikus pihenőhely Ludason. Az EcoVeloTour projekt az ökoturizmus valamint a kerékpáros turizmus integrálását célozza meg.
19:51, Frissítve: 19:59

Koronavírus-járvány Európában

A koronavírus-járvány lassítása érdekében Lengyelországban zárva tartják a temetőket, Olaszországban naponta mintegy ezren kerülnek kórházba, meghosszabbították a szükségállapotot Csehországban, gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában.

Népszerű